Większość osób traktuje pestki z cytryn niczym odpad. Nie zdaje sobie sprawy, że te niepozorne ziarenka kryją w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Przygotowujesz nalewkę z cytryn lub likier, nie wyrzucaj pestek, przygotuj z nich wzmacniającą nalewkę !
Składniki :
1/4 szklanki pestek z cytryn
1 szklanka ( 250 ml ) spirytusu 70 %
Sposób wykonania :
Świeżo wyjęte pestki z cytryn, rozłóż cienką warstwą ,wysusz np. na kaloryferze. Wysuszone pestki rozgnieć w moździerzu, wsyp do czystego małego słoika, zalej alkoholem. Szczelnie zamknięty wieczkiem słój odstaw w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Od czasu do czasu zakołysz słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj zawartość słoja przez gęste sitko lub bibułę filtracyjną . Otrzymany płyn rozlej do małych butelek najlepiej z ciemnego szkła z zakraplaczem. Nalewka jest gotowa. Przechowuj ją w ciemnym chłodnym miejscu, z dala od dostępu dzieci.
Stosowanie :
Nalewkę możesz dodawać np. do sałatek, napojów, a także na kanapki. Nalewkę stosuj z umiarem, wystarczy kilka kropel na dzień.
Właściwości :
Pestki cytryny, podobnie jak same cytryny, są bogatym źródłem witaminy C. Witamina C nie tylko wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco, wspomaga także gojenie się ran. Pestki cytryny zawierają duże ilości flawonoidów, limonoidów i błonnika pokarmowego. To związki roślinne o prozdrowotnym działaniu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, poprawiają pamięć. Wspomagają pracę układu immunologicznego, dzięki temu wzmacniają odporność. Pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi miażdżycy i schorzeń o podłożu nowotworowym.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz