wtorek, 2 listopada 2021

Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ).

 

Do tej nalewki potrzebne będzie nam czerwone wino.

 

Składniki :
po 15 g suszonych sypkich ziół :
kwiatu lipy, kwiatu słonecznika, kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny
0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
0,5 l alkoholu 70 %
1/2 szklanki miodu 

Sposób wykonania :
 Wszystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich )  wsyp do słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Do nalewki dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił. Płyn rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ) , szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
 Nalewka ta ma ładny ciemnoczerwony kolor, smak winno-ziołowy z lekko miodowym akcentem i odrobiną goryczki.


      Zastosowanie naleweczki :
 Nalewka ta pomaga złagodzić kaszel oraz działa ogólnie wzmacniająco, to za sprawą ziół. Pijemy ją , gdy męczy nas kaszel 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.


 Rada : Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 145 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                                 

  Na zdrowie !

 

 

poniedziałek, 1 listopada 2021

Wino z owoców głogu.

 

Owoce głogu.

 

 Wino z głogu jest źródłem witamin C, PP, witamin z grupy B. Zawiera także dużo flawonoidów, które mają działanie antynowotworowe, aminy, fitosterole oraz garbniki. Lampka wina z głogu jest polecana osobom z chorobami serca. Wino głogowe warto mieć w swojej apteczce, pomoże nam podczas : zapalenia pęcherza, problemów z wysokim ciśnieniem, nerwicach i nerwobólach, schorzeniach dróg moczowych, osłabieniu odporności, a nawet w zaparciach czy bezsenności. 

 

Składniki :

5 kg dojrzałych owoców głogu
10 l wody
3 - 4 kg cukru
drożdże do win czerwonych
pożywka dla drożdży
 

Sposób wykonania :
 Owoce głogu zbieramy z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Owoce powinny być dobrze dojrzałe o ciemnoczerwonym kolorze prawie bordowe. Najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. Zebrane owoce opłucz w letniej wodzie, osusz, usuń z nich resztki zeschłych kwiatostanów, rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków. Rozgniecione owoce wsyp do czystego balona lub wiaderka fermentacyjnego. Zagotuj 8 l wody, rozpuść w niej 1 kg cukru ( lub 1 i 1/2 kg ), wystudź. Wystudzony syrop wlej do balona z owocami. Dodaj drożdże oraz pożywkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu, całość wymieszaj. Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Po 3 dniach wlej do nastawu syrop z reszty wody i cukru ( 2 l wody, 2 lub 2 i 1/2 kg cukru ), wymieszaj i ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Pamiętaj o zasadzie, że im więcej dodasz cukru, tym wino będzie mocniejsze. Wino z głogu jak i inne wina zdrowotne powinny być wytrawne, półwytrawne, ewentualnie pół słodkie. Po kolejnych 7 dniach odcedź wino. Możesz je przefiltrować przez gazę złożoną we dwoje lub woreczek flanelowy. Wygnieć resztki płynu z owoców. Wino wlej ponownie do balona, zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw wino na co najmniej miesiąc, a najlepiej jeszcze dłużej, w tym czasie wino dofermentuje, dojrzeje oraz wyklaruje się . Po tym czasie zlej wino delikatnie znad osadu, najlepiej przy pomocy wężyka. Wino rozlej do butelek na wino z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Butelki przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Wino z owoców głogu nadaje się do picia po co najmniej rocznym leżakowaniu. 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/ 

  W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/                             

  

  Na zdrowie !

 

 

niedziela, 31 października 2021

Likier kawowy ( z laską wanilii ).

 

 

 

Składniki :
25 dkg mielonej kawy dobrej jakości
1 i 1/2 kg cukru ( może być trzcinowy )
2 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 laska wanilii
250 ml rumu
1 l spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 Zagotuj wodę, wrzącą zalej kawę , odstaw na 2-3 godziny. Następnie przecedź zaparzoną kawę przez gazę i odstaw na kolejne 3-4 godziny. Po tym czasie dodaj do esencji kawowej cukier i pokrojoną na małe kawałki laskę wanilii, wymieszaj. Całość zagotuj, zdejmij z ognia, zbierz szumowiny, jeśli takie są. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonego płynu wlej spirytus i rum, dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowy likier rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Buteleczki z likierem odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

        Warto wiedzieć :
 Zawarta w kawie kofeina przyśpiesza akcję serca, podnosi ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dotleniając w ten sposób organizm.



 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



 
Na zdrowie !

 

 

piątek, 29 października 2021

Likier świąteczny ( pomarańczowo-kawowo-miodowy ).

 

Likier jest bardzo aromatyczny.

 

  

Składniki :
5 pomarańczy
1 grejpfrut czerwony
4 dkg kawy ziarnistej dobrej jakości
1 laska wanilii
3 kawałki kory cynamonu ( po około 4-5 cm każdy )
5 goździków
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 gwiazdki anyżu gwieździstego
6 suszonych daktyli
kilka plasterków korzenia imbiru
5 łyżek miodu
85 dkg cukru
0,5 l czystej wódki 40 %
0,5 l spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 Pomarańcze i grejpfruta dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm razem ze skórką , wrzuć do dużego słoja. Dodaj goździki, kardamon, daktyle, połamaną na kawałki korę cynamonu, lekko potłuczoną w moździerzu kawę , pokrojoną na kawałki laskę wanilii, anyż, plasterki imbiru, cukier i miód. Zalej spirytusem i wódką , wymieszaj, ostrożnie po nakłuwaj ostrym nożem, aby pociąć cytrusy. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Ja wstrząsałem 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Po tym czasie przecedź trunek przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z cytrusów np. za pomocą drewnianej pałki. Przefiltruj przez gazę. Jeśli chcesz, aby twój trunek był klarowny, nie miał osadu, to wlej go ponownie do słoja, zamknij i odstaw na miesiąc, aby się sklarował. Po tym czasie zlej płyn znad osadu, a osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Likier jest gotowy do picia. 

 Likier ten ma piękny zapach, jest lekko gęstawy i ma bursztynowy kolor. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, aby poczęstować nim gości. 

 Ja dolałem do słoja 1 szklankę przegotowanej i ostudzonej wody na 2 dni przed zlaniem trunku. Chciałem, aby mój likier był mniej słodki i bardziej płynny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 




   

  Na zdrowie !

 

 

czwartek, 28 października 2021

Likier pigwowy ( na koniaku z wanilią ).

 

Dojrzały owoc pigwy.

 

   Owoce pigwy to aromatyczne i bogate w witaminę C owoce.  Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Likier ten działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecany jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się go też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Likier z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie. Poniżej znajdziecie przepis na likier z tych cenionych ze względu na ich aromat i smak owoców. 



Składniki :
2 kg pigwy
3 szklanki wody
1 i 1/2 kg cukru
1 laska wanilii
3 szklanki dobrego koniaku

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy zostaw w ciepłym miejscu na około 2 tygodnie, aby dojrzały. Gdy owoce ładnie zżółkną , umyj je dokładnie, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki. Wrzuć do rondla, zalej wodą , zagotuj. Następnie wywar przecedź przez gęste sitko, dodaj do niego cukier ( cukru możesz dać trochę mniej, jeśli nie chcesz, aby Twój likier nie był zbyt słodki ) i laskę wanilii. Ponownie postaw rondel na ogniu, zagotuj, zdejmij z ognia, odszumuj ( zbierz pianę ). Odstaw do wystygnięcia. Przefiltruj przez gazę lub filtr. Syrop wymieszaj z koniakiem, rozlej do butelek, zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na kilka miesięcy, aby dojrzał, nabrał aromatu i smaku.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



   

  Na zdrowie !

 

 

środa, 27 października 2021

Nalewka na soku z dyni ( wzmacniająca ).

 

Dynia to bardzo zdrowe warzywo.

 

  Sezon na dynię zaczął się na dobre, więc jeśli ktoś z Was ma  dynię w piwniczce lub na działce w altance to warto zrobić sobie zdrową nalewkę na soku z tego warzywa. Oto przepis na tę nalewkę :


 
Składniki :
1 l świeżego soku z dyni
1 l spirytusu 95 %
świeży sok z 10 mandarynek
świeży sok z 1 cytryny 

Sposób wykonania :
 Dynię umyj, obierz cieniutko ze skórki, usuń pestki. Miąższ pokrój w cienkie plastry lub nieduże kawałki, wyciśnij z niego sok, najlepiej przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Wyciśnij sok z mandarynek i cytryny, połącz go ze sokiem z dyni, wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej sok do czystego słoja. Powoli, cienkim strumieniem wlewaj spirytus do soku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjmij trunek z lodówki, wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników ( nalewka może się lekko rozwarstwiać ). Rozlej płyn do czystych, suchych butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę przechowuj w chłodnym  ciemnym miejscu w temperaturze około 10 - 12 C , może to być np. piwniczka. Nalewka jest gotowa od razu do picia. Należy ją podawać schłodzoną do temperatury 10 - 12 C. Nalewkę przed podaniem należy wstrząsnąć w butelce. Raczej nie przechowujemy jej zbyt długo. 
 Nalewka na soku z dyni ma działanie ogólne wzmacniające nasz organizm, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników ! Doskonale sprawdza się w okresie zimowo - wiosennym, gdy nasze organizmy są osłabione.

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
   Na zdrowie !

 

 

poniedziałek, 25 października 2021

Nalewka zimowo - świąteczna ( piernikowo - korzenna ).

 

 

  

 Nalewka ta ma piernikowy kolor i zapach. Dodana do ciepłej, lecz nie gorącej herbaty tworzy napój o nieziemskim smaku. Doskonale rozgrzeje podczas zimowych wieczorów spędzonych przy palącym się kominku, gdy wcześniej zmarzliśmy na dworze.



Składniki :
2 łyżki lekko czubate przyprawy do piernika
2 szklanki ( 0,5 l ) białego wytrawnego wina
1 szklanka ( 250 ml ) miodu najlepiej lipowego
2 szklanki rumu ( 0,5 l )

Sposób wykonania :
 Przyprawę do piernika wsyp do rondelka ( najlepiej z grubym dnem ), zalej winem, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez około 2 - 3 minuty. Gorący płyn przelej ostrożnie do termosu. Najwygodniej zrobisz to przy pomocy lejka. Termos zamknij i odstaw na 24 godziny. W tym czasie składniki się dokładnie " przegryzą ". Po tym czasie przefiltruj zawartość termosu przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo. W otrzymanym płynie rozpuść miód, dokładnie mieszając drewnianą łyżką . Następnie wlej rum i ponownie dokładnie wymieszaj. Trunek przelej do dużego słoja, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie rozlej nalewkę do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
   Na zdrowie !

 

 

sobota, 23 października 2021

Lecznicza nalewka z dzikiej róży z miodem.

 

Owoce dzikiej róży.

 

 Picie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, serca, wątroby. Doskonała na problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich innych owoców ! Witamina C z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie skuteczniejsza w działaniu od syntetycznej. Ponadto owoce dzikiej róży zawierają inne cenne substancje między innymi : garbniki, kwasy organiczne, cukry, ksantofile, pektyny, flawonoidy, karotenoidy oraz w mniejszych ilościach witaminy B1, B2, E, P i K, a także sole mineralne. Wyciągi z owoców dzikiej róży ( herbatki, nalewka, wino itp. ) działają ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. owoc dzikiej róży działa także moczopędnie, przeciwskurczowo, żółciopędnie, przeciwzapalnie oraz przeciwszkorbutowo. Przetwory z owoców dzikiej róży są stosowane jako naturalny lek witaminowy np. podczas przeziębienia. Nalewkę z owoców dzikiej róży pijemy 2 - 3 razy dziennie po około 25 ml nalewki. Nalewka ta pomaga poprawić przemianę materii oraz trawienie 9 szczególnie po zatruciach pokarmowych ), wzmacnia apetyt, uszczelnia naczynia krwionośne. Działa również odtruwająco, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i ściągająco , dlatego zalecana jest podczas przeziębień. Nalewka ta jest pomocna dla osób wyczerpanych umysłowo i psychicznie, a także osób starszych. Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości czy ziół są zdrowe i lecznicze. Uważajmy tylko, aby od nich nie zakręciło nam się w głowie ! ;-) 

Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. 

Poniżej znajdziesz przepis na leczniczą nalewkę z owoców głogu. Ja zrobiłem ją tydzień temu z owoców, które nazbierałem w mojej okolicy. Warto ją sobie zrobić bo jest dobra i pomaga nam zwłaszcza gdy mamy problemy z sercem. Zapraszam po przepis.


Składniki :
80 dkg owoców dzikiej róży
0,75 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 %
0,5 l wody
2 szklanki miodu najlepiej wrzosowego
Sposób wykonania :
 Owoce dzikiej róży opłucz, osusz, odetnij ostrym nożem obydwa końce owocu ( kwiatostan i ogonek ), wsyp do czystego, dużego słoja. Wodę przegotuj, wystudź, rozpuść w niej miód ( miodu możesz dać mniej, jeśli chcesz, aby twoja nalewka nie była zbyt słodka ). Wlej do słoja z owocami. Owoce zalej wódką , wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlej do słoja spirytus, wymieszaj, słój ponownie szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce, aby naleweczka dojrzała. Po tym czasie jest gotowa do picia. 
 Rada 1 : Podczas leżakowania nalewki na spodzie butelki może wytrącić się osad, nie jest on jednak wadą nalewki, to naturalny znak, że do nalewki był dodany miód naturalny. Jeśli chcesz pozbyć się tego osadu możesz zlać trunek z nad osady i przefiltrować go przez gazę lub filtr.
 Rada 2 : Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, wtedy będą miększe i więcej cennego soku dostanie się do naszej nalewki.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

       
     

  Życzę dużo zdrowia !