Dojrzały owoc pigwy. |
Owoce pigwy to aromatyczne i bogate w witaminę C
owoce. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy,
winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole
mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne
oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Likier
ten działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecany
jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający
organizm podczas choroby. Zaleca się go też w stanach ogólnego
wyczerpania fizycznego i psychicznego. Likier z owoców pigwy stosujemy
według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie. Poniżej znajdziecie przepis na likier z tych cenionych ze
względu na ich aromat i smak owoców.
Składniki :
2 kg pigwy
3 szklanki wody
1 i 1/2 kg cukru
1 laska wanilii
3 szklanki dobrego koniaku
Sposób wykonania :
Owoce
pigwy zostaw w ciepłym miejscu na około 2 tygodnie, aby dojrzały. Gdy
owoce ładnie zżółkną , umyj je dokładnie, osusz, usuń gniazda nasienne,
pokrój na plasterki. Wrzuć do rondla, zalej wodą , zagotuj. Następnie
wywar przecedź przez gęste sitko, dodaj do niego cukier ( cukru możesz
dać trochę mniej, jeśli nie chcesz, aby Twój likier nie był zbyt słodki )
i laskę wanilii. Ponownie postaw rondel na ogniu, zagotuj, zdejmij z
ognia, odszumuj ( zbierz pianę ). Odstaw do wystygnięcia. Przefiltruj
przez gazę lub filtr. Syrop wymieszaj z koniakiem, rozlej do butelek,
zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek
na kilka miesięcy, aby dojrzał, nabrał aromatu i smaku.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz