Krzew głogu z dojrzałymi owocami. |
Nalewka ta ma herbaciano - złotawy kolor, jest kwaskowata i lekko gorzkawa, to za sprawą owoców jarzębiny. Warto ją sobie zrobić, jest zdrowa i ma ciekawy smak i aromat. Polecam ! W Polsce krzewy głogu są popularną rośliną. Cierniste krzewy możemy spotkać w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach, ale z tych ostatnich nie pozyskujemy surowca. Owoce zbieramy późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości. Ze względu na bogate właściwości głogu ( zarówno kwiatów, jak i owoców ), wykorzystywany jest on nie tylko w preparatach nasercowych, obniżających ciśnienie czy przeciwmiażdżycowych, ale też poprawiających odporność czy uspokajających. Cenne składniki odkryto zarówno w owocach, jak i kwiatach czy nawet liściach tej rośliny. Głóg jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami np. przeziębieniem. Znajdziemy w niej także dużo witaminy PP, biorącej udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymującej w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina PP usprawnia funkcjonowanie mózgu. Lista dobroczynnych składników obecnych w głogu jest znacznie dłuższa. W owocach i kwiatach znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B. Głóg jest też bogatym źródłem soli mineralnych, garbników oraz pektyn. Obecne są w nim także olejki eteryczne, które działają odprężająco i relaksująco, produkty z głogu mogą więc przynieść ukojenie po ciężkim dniu lub dużej aktywności fizycznej. Nic dziwnego, że preparaty produkowane na bazie głogu są zalecane cierpiącym z powodu choroby wieńcowej i innych zaburzeń układu krążenia, a także osobom po przebytym zawale. Składniki głogu rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Sprawdzają się także w leczeniu zawrotów i przewlekłych bólów głowy, ponieważ znakomicie dotleniają mózg. Za korzystnie działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy odpowiadają przede wszystkim dwa związki - flawonoidy i procyjanidyny. Pierwsze z nich działają rozkurczowo na mięśnie i naczynia krwionośne, dzięki czemu do mięśnia sercowego napływa więcej utlenionej krwi, a samo serce działa wydajniej. Dodatkowo flawonoidy, ze względu na działanie rozkurczające, mogą też pomóc ukoić bóle menstruacyjne. Procyjanidyny łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Głogowe preparaty nie wykazują praktycznie skutków ubocznych i nadają się do długotrwałego stosowania. Nie są tylko zalecane osobom z bardzo niskim ciśnieniem, a także kobietom w ciąży i karmiącym matkom.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Składniki :
1 i 1/2 kg owoców głogu
0,5 kg owoców jarzębiny
0,75 l miodu
0,25 l wody ( najlepiej źródlanej )
sok z 2 cytryn
1 i 1/2 l alkoholu 70 %
Sposób wykonania :
Owoce
głogu i jarzębiny opłucz, osusz, włóż do zamrażarki na co najmniej 2
tygodnie. Następnie owoce lekko rozmrozić, wsypać do czystego dużego
słoja, zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na
miesiąc. Pamiętaj, aby w tym czasie dość często wstrząsać słojem. Po tym
czasie zlej płyn z owoców do drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem ),
a do owoców dodaj miód i sok z cytryn, wymieszaj np. poprzez
wstrząsanie słojem. Słój zamknij i odstaw na 7 dni. Często wstrząsaj
słojem w tym czasie. Następnie zlej z owoców powstały syrop ( wymieszaj
go z wcześniej zlanym alkoholem ), owoce zalej przegotowaną ciepłą wodą ,
ale nie gorącą. Słój z owocami zamknij i odstaw jeszcze na 3 dni.
Pamiętaj o częstym wstrząsaniu słoja z owocami, w ten sposób wypłuczemy z
nich resztki drogocennych składników. Po tym czasie wylej zawartość
słoja z owocami na gęste sitko, odczekaj, aby odciekły resztki soku z
owoców. Wszystkie płyny połącz ze sobą, wlej do czystego słoja, słój
szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 miesiące. W tym czasie
naleweczka będzie się klarować i dojrzewać, nie wstrząsaj słojem.
Następnie zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę
filtracyjną , płyny połącz ze sobą. Trunek rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i
chłodne miejsce na pół roku, w tym czasie nalewka nabierze
odpowiedniego smaku i aromatu.
Rada : Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Nalewka ta ma herbaciano - złotawy kolor, jest kwaskowata i lekko
gorzkawa, to za sprawą owoców jarzębiny. Warto ją sobie zrobić, jest
zdrowa i ma ciekawy smak i aromat. Polecam !
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i
lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !