niedziela, 3 października 2021

Nalewka z owoców pigwowca japońskiego ( doskonała na jesienno - zimowe chłody ).

 

Dojrzałe owoce pigwowca japońskiego.

 

   

Jeśli w Twoim ogrodzie rośnie pigwowiec japoński 

to nie zastanawiaj się , zrób z jego owoców aromatyczną i zdrową naleweczkę. Na tę zimę niestety naleweczka nie zdąży dojrzeć, ale na następną będzie jak znalazł !



Składniki :
1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
0,5 l wody ( najlepsza będzie źródlana )
0,5 kg cukru ( może być trzcinowy )
1 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Wodę wymieszaj ze spirytusem, odstaw na dobę w szczelnie zamkniętym słoju. Owoce pigwowca opłucz, osusz, pokrój na cienkie plasterki, usuń pestki. Owoce pigwowca są bardzo twarde, uważaj podczas krojenia, aby nie pokaleczyć palców ! Do krojenia można użyć robota kuchennego z wkładką do szatkowania. Pokrojone owoce wsyp do czystego dużego słoja, zalej wcześniej przygotowanym roztworem alkoholowym. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij, a owoce zasyp cukrem. Słój z owocami zamknij wieczkiem, wstrząśnij słojem kilka razy w celu zmieszania się składników. Odstaw jeszcze na 10 - 12 dni, do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Pamiętaj o częstym wstrząsaniu słojem, to przyspieszy proces rozpuszczania cukru. Następnie przecedź zawartość słoja z owocami przez gęste sitko, odczekaj, aż cały syrop odkapie z owoców. Otrzymany syrop połącz z wcześniej zlanym nalewem, wlej do czystego słoja. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce do  sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj.
Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Rada : Nalewkę tę możemy też zrobić w ten sam sposób na owocach pigwy lub pigwowca chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu, kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki kory cynamonu. Wtedy nasza nalewka będzie mieć ciekawszy smak i aromat. Część cukru możemy zastąpić miodem wielokwiatowym lub rzepakowym.

 Nalewka ta jest bardzo aromatyczna, na początku ma jasnozłoty kolor, który z czasem ciemnieje i przybiera barwę mocnej herbaty, a jej aromat jest mniej intensywny. Naleweczka ta doskonale przydaje się podczas jesienno - zimowych wieczorów, zwłaszcza gdy zaczyna nas dopadać przeziębienie.
  
 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

  

  Życzę zdrowia !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz