Dojrzałe owoce pigwowca japońskiego. |
Jeśli w Twoim ogrodzie rośnie pigwowiec japoński
to nie zastanawiaj się
, zrób z jego owoców aromatyczną i zdrową naleweczkę. Na tę zimę
niestety naleweczka nie zdąży dojrzeć, ale na następną będzie jak znalazł !
Składniki :
1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
0,5 l wody ( najlepsza będzie źródlana )
0,5 kg cukru ( może być trzcinowy )
1 l spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Wodę
wymieszaj ze spirytusem, odstaw na dobę w szczelnie zamkniętym słoju.
Owoce pigwowca opłucz, osusz, pokrój na cienkie plasterki, usuń
pestki. Owoce pigwowca są bardzo twarde, uważaj podczas krojenia, aby
nie pokaleczyć palców ! Do krojenia można użyć robota kuchennego z
wkładką do szatkowania. Pokrojone owoce wsyp do czystego dużego słoja,
zalej wcześniej przygotowanym roztworem alkoholowym. Słój szczelnie
zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie
zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij, a
owoce zasyp cukrem. Słój z owocami zamknij wieczkiem, wstrząśnij słojem
kilka razy w celu zmieszania się składników. Odstaw jeszcze na 10
- 12 dni, do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Pamiętaj o częstym
wstrząsaniu słojem, to przyspieszy proces rozpuszczania cukru. Następnie
przecedź zawartość słoja z owocami przez gęste sitko, odczekaj, aż cały
syrop odkapie z owoców. Otrzymany syrop połącz z wcześniej zlanym
nalewem, wlej do czystego słoja. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w
ciemne i chłodne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się ładnie
wyklaruje, zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę
filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj.
Na
butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na
co najmniej 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego
smaku i aromatu.
Rada : Nalewkę
tę możemy też zrobić w ten sam sposób na owocach pigwy lub pigwowca
chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną
przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu,
kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki kory cynamonu. Wtedy
nasza nalewka będzie mieć ciekawszy smak i aromat. Część cukru możemy
zastąpić miodem wielokwiatowym lub rzepakowym.
Nalewka
ta jest bardzo aromatyczna, na początku ma jasnozłoty kolor, który z
czasem ciemnieje i przybiera barwę mocnej herbaty, a jej aromat jest
mniej intensywny. Naleweczka ta doskonale przydaje się podczas jesienno -
zimowych wieczorów, zwłaszcza gdy zaczyna nas dopadać przeziębienie.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i
lecznicze. Picie ich poprawia nam także
nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli
C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet
lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu
się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie
konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla
kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz