sobota, 9 października 2021

Kiedy zbieramy owoce pigwowca japońskiego.

 

Dojrzałe owoce pigwowca japońskiego.

 

  Zbiór owoców  pigwowca japońskiego zaczynamy już pod koniec września, najlepszym terminem jest jednak październik, a czasem nawet początek listopada. Dojrzałość owoców zależy także od odmiany oraz pogody w danym roku. Dojrzałość owocu poznajemy po jego kolorze, gdy owoce przebarwią się z koloru zielonego na żółty ( czasami mają nawet nieduże czerwone kropeczki ), zaczynają intensywnie pachnąć, to znak, że owoce są już dojrzałe. Warto pamiętać, że najlepszy smak owoców pigwowca uzyskamy, zbierając je, tuż po pierwszym przymrozku. Lekko przemrożone mają wtedy łagodniejszy smak, tracą dużo cierpkości, goryczki. Jeśli zbierzemy owoce nie do końca dojrzałe możemy je wtedy przechować luźno rozłożone w chłodnym pomieszczeniu z dobrą wentylacją , wtedy nam dojrzeją . W tych warunkach owoce pigwowca możemy przechowywać dość długo, nawet do grudnia. Zbiór owoców pigwowca najlepiej wykonać w następujący sposób : Jedną ręką trzymamy gałązkę blisko owocu, a drugą ręką okręcamy owoc wokół własnej osi, W ten sposób nie połamiemy gałązek naszych krzewów i na drugi rok dadzą nam znów dużo cennych owoców.

 

   

 

  Pozdrawiam !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz