niedziela, 17 października 2021

Kiedy najlepiej zbierać owoce rokitnika na nalewki i inne przetwory.

 

 

 

   Owoce rokitnika zaczynają dojrzewać już od połowy sierpnia. Czas dojrzewania zależy od odmiany, regionu, w którym rośnie roślina, a także od warunków pogodowych w danym roku. Owoce rokitnika utrzymują się dość długo na krzewach, bo nawet do końca października, a czasami nawet do grudnia. Jednak nie czekajmy zbyt długo ze zbiorami, bo owoce mogą zjeść ptaki. Gdy lato jest ciepłe i słoneczne, zbiory zaczynamy pod koniec sierpnia. Natomiast gdy warunki pogodowe nie sprzyjają dojrzewaniu, lepiej zbiory zacząć we wrześniu. Dojrzałe owoce nabierają wyraźnego złoto-żółtego lub pomarańczowego odcienia. Jagody są gęsto ułożone na gałęziach, co utrudnia zrywanie. Im dłużej jagody wiszą na drzewach, tym bardziej miękkie stają się ich skórki, a zbiór całych owoców staje się bardziej problematyczny. Nie w pełni dojrzałe owoce są łatwiejsze do zerwania, jednak zawierają niewystarczającą ilość składników odżywczych. Niedojrzały rokitnik można jeść bez negatywnych konsekwencji, ale jego właściwości smakowe są mniej wyraźne. Zbiór owoców rokitnika jest dość problematyczny, bo owoce mocno trzymają się gałązek, a zbyt dojrzałe łatwo pękają . Do zbioru można użyć specjalistycznych narzędzi lub uciąć gałązki sekatorem, a następnie odcinać ogonki owców przy pomocy małych nożyczek np. do paznokci. Pamiętaj, owoce rokitnika zbieramy tylko z krzewów, które rosną z dala od zakładów przemysłowych, dróg, śmietników lub wysypisk śmieci ! Czasami krzewy rokitnika są sadzone przy śmietnikach, wysypiskach śmieci.

 

  Życzę udanych zbiorów !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz