poniedziałek, 11 października 2021

Kiedy najlepiej zbierać owoce jarzębiny na nalewkę.

 

Owoce jarzębiny.

 

  Pierwszą rzeczą podczas zbierania owoców jarzębiny przeznaczonych na przetwory jest to, aby zawsze zbierać owoce z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg ! Owoce jarzębiny przeznaczone na nalewkę możemy zbierać, gdy owoce mają ciemnopomarańczowy kolor, przechodzący nawet w czerwony. Zwykle jest to w miesiącu październiku. Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy owoce wcześniej to po umyciu i osuszeniu wsypujemy je do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni. Owoce jarzębiny wykorzystywane na przetwory w tym na nalewkę muszą być przemrożone lub z blanszowane ( włożone do wrzątku na krótki czas ). W ten sposób pozbędziemy się goryczki z owoców i szkodliwych związków, które mogą powodować wymioty.

 

 

 

  

  Pozdrawiam !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz