Wierzba. |
Składniki :
70 g kory wierzby białej
0,5 l alkoholu 45 %
Sposób wykonania :
Korę
wrzuć do słoja, zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie i odstaw na dwa
tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie wstrząśnij kilka razy słojem.
Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę, rozlej do butelek,
zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa.
Zastosowanie naleweczki :
Pij 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki rozpuszczonej w około 50 ml przegotowanej i wystudzonej wodzie.
Kora wierzbowa jest skuteczna przy przeziębieniach z gorączką , bólach głowy, oraz dolegliwościach reumatycznych i miażdżycy.
Rada :
Korę możemy kupić lub zebrać samemu. Korę wierzbową zbieramy z gałęzi
2-3 letnich wczesną wiosną , gdy zaczynają ruszać soki, łatwo jest ją
wtedy oddzielić od drewna. Nacina się gałązki tak, aby ściągnąć około 20
cm rurki, które następnie się suszy.
Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 45 % należy zmieszać 235 ml spirytusu 95 % z 280 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz