Liście aloesu. |
Składniki :
100 g świeżych młodych liści aloesu ( 3 - 4 - letnie )
50 g miodu
50 ml spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
Liście
aloesu włóż do lodówki na 3 dni. Następnie umyj je dokładnie, usuń
kolce, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij z nich sok np. w wyciskarce
wolnoobrotowej. Otrzymany sok wymieszaj dokładnie z miodem, a następnie
ze spirytusem. Nalewkę przelej do czystej buteleczki z ciemnego szkła,
szczelnie zamknij. Odstaw na tydzień w ciemne i chłodne miejsce np. do
lodówki na dolną półkę . Od czasu do czasu wstrząśnij lekko butelką . Po
tym czasie nalewka jest gotowa do picia .
Zastosowanie :
Nalewka ta zapobiega powstawaniu zgagi. Nalewkę aloesową pij przed posiłkiem po 1 łyżeczce.
Nalewkę przechowuj w lodówce.
Rada :
Aby aloes stosować w celach leczniczych, roślina musi mieć ok. 3 lat,
długość liści ok. 20 cm. Do wykorzystania leczniczo - zbieramy liście
aloesu po przesuszeniu gleby, ok. 1 tydzień po ostatnim podlaniu, żeby
żel występujący w liściach był mocniej skoncentrowany.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz