Młode pędy świerka. |
Składniki :
2 dość duże garście świeżo zebranych młodych pędów świerku
kłącze tataraku
5 czarnych owoców jałowca
0,25 l wody ( 1 szklanka 250 ml )
0,5 kg cukru trzcinowego
0,75 l białego półsłodkiego wina gronowego dobrej jakości
Sposób wykonania :
Pędy
świerku pokrój na mniejsze kawałki wrzuć do słoja. Wrzuć suszone owoce
jałowca ( możesz je lekko rozbić w moździerzu na kilka mniejszych
kawałków ) oraz kłącze tataraku. Całość zalej winem. Słój szczelnie
zamknij wieczkiem i odstaw w słoneczne miejsce (
np. na parapet okienny ) na 10 dni. Pamiętaj, aby co 2 - 3 dni
wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie
przygotuj syrop z wody i cukru. Wodę zagotuj z cukrem, zbierz szumowiny,
gdyby takie się pojawiły, odstaw do wystudzenia. Ostudzony syrop wlej
do słoja z nalewką , wymieszaj, słój zamknij i odstaw w to samo miejsce
na kolejne 5 dni. Nie zapomnij o wstrząśnięciu słojem od czasu do czasu.
Następnie trunek przecedź przez gazę lub gęste sitko, otrzymany płyn
możesz jeszcze przefiltrować przez watę lub gazę złożoną we czworo.
Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z
opisem. Dobrze, aby naleweczka poleżała jeszcze kilka miesięcy w ciemnym
i chłodnym miejscu.
Właściwości naleweczki :
Nalewka
z pędów świerku podobnie jak nalewka z pędów sosny doskonała jest
podczas przeziębień, gdy boli nas gardło oraz męczy kaszel. Dzięki
zawartym w trunku składnikom ziołowym złagodzi niepożądane objawy.
Stosowanie nalewki :
Pijemy 1 łyżkę stołową nalewki świerkowej dwa lub trzy razy dziennie, gdy boli nas gardło, lub męczy kaszel.
Rady : Pędy świerku zbieramy z drzew rosnących z dala od dróg i zakładów
przemysłowych. Podczas zbierania pędów pamiętajmy, aby nie zrywać
wszystkich młodych pędów z jednego drzewa, a także z jednej gałązki.
Najlepiej zrywać tylko po kilka pędów z jednej gałązki, w ten sposób
drzewo będzie mogło sobie dalej ładnie rosnąć. Najbardziej wartościowe
pędy są z drzew które nie mają więcej niż 10 - 15 lat. Zamiast cukru
możemy użyć miodu, wtedy nalewka będzie jeszcze bardziej zdrowsza.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz