Młode pędy sosny. |
Składniki :
0,5 kg młodych świeżo zebranych pędów sosny
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l wody ( najlepiej źródlanej )
0,25 kg miodu
1 cytryna
Sposób wykonania :
Wodę
i spirytus wymieszaj, zostaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym
słoju. Następnie dodaj do słoja pokrojone na mniejsze kawałki pędy
sosny. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Po tym czasie nalew
zlej do drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem ), a do pędów dodaj miód
i sok z cytryny, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 10 dni. W tym
czasie często poruszaj słojem, aby miód się całkiem rozpuścił. Następnie
zlej syrop i połącz go ze wcześniej zlanym nalewem. Nalewkę odstaw
jeszcze na 3 miesiące w szczelnie zamkniętym słoju. W tym czasie trunek
będzie się klarował. Klarowną nalewkę zlej ostrożnie znad osadu, osad
przefiltruj, połącz płyny. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Na
butelki naklej etykiety z opisem. Ostaw w ciemne i chłodne miejsce do
jesieni. Naleweczka ta ma bursztynowy kolor oraz żywiczno - miodowy
smak. Doskonała jest na przeziębienia, chrypkę i kaszel.
Rada : Pędy
sosny na nalewkę zbieramy na przełomie kwietnia i maja, z dala od
zakładów przemysłowych i dróg. Pamiętajmy, aby nie zrywać wszystkich
pędów z jednej gałązki, trzeba zostawić kilka, aby drzewko mogło sobie
rosnąć.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia
nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz