Składniki :
20 dkg suszonej żurawiny
10 dkg suszonych moreli
10 dkg suszonych daktyli
10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych fig
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
15 dkg migdałów
2 pomarańcze
1 cytryna
4 - 5 plasterków świeżego korzenia imbiru
laska cynamonu ( około 5 - 7 cm )
1/2 laski wanilii
3 - 4 goździki
2 ziarna kardamonu
2 gwiazdki anyżu
1/2 szklanki suszonych jabłek ze skórką
2 - 3 łyżki miodu ( opcjonalnie )
1 i 1/2 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Cytrusy dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na plastry razem ze skórką , wrzuć do dużego słoja. Cynamon i wanilię podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Dodaj pozostałe składniki, zalej alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 4 - 6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki płynu z owoców, np. ugniatając je drewnianą pałką lub tłuczkiem. Otrzymany płyn przefiltruj przez lniane płótno lub gazę złożoną we czworo. Trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce przynajmniej na miesiąc.
Rady :
Nalewka im dłużej będzie leżakować, tym więcej nabierze wyrazistego smaku i aromatu.
Do nalewki można dodać więcej alkoholu np. 2 l, wtedy trunek będzie co prawda mniej gęsty i słodki, lecz równie smaczny. Można też użyć mocniejszego alkoholu np. 50 lub 60 %, wtedy nalewka będzie mocniejsza.
Jeśli
chcemy, aby nalewka była bardziej klarowna, to po przefiltrowaniu
wlewamy ją do słoja z kranikiem i odstawiamy na miesiąc. W tym czasie
osad opadnie na dno. Następnie zlewamy ostrożnie płyn, aby nie zmącić
osadu przez kranik i rozlewamy do butelek.
Jeśli
ktoś nie ma miodu lub nie lubi, to nalewkę może dosłodzić cukrem,
najlepiej trzcinowym, trzeba jednak pamiętać, że nalewka jest już i tak
słodka dzięki suszonym owocom.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie
: https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz