Nalewka z jeżyn ma bardzo ładny aromat. |
Składniki :
4 szklanki dojrzałych jeżyn ( najlepiej leśnych )
2 szklanki cukru
1 szklanka rumu
1 szklanka czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Jeżyny przebierz, opłucz pod bieżącą zimną wodą na cedzaku lub sitku, osusz. Wsyp do czystego dużego słoja, zasyp cukrem. Wstrząśnij słojem, aby owoce obtoczyły się w cukrze. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką , zwiąż sznurkiem lub gumką , aby do środka nie dostały się muszki i odstaw na 4 - 5 dni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę lub gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców. Owoce nie wyrzucaj, możesz je wykorzystać do deserów lub zjeść. Do soku wlej wódkę oraz rum, wymieszaj. Nalew wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na 2 tygodnie tym razem w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
Nalewka jeżynowa jest bardzo zdrowym trunkiem. Jest bardziej wartościowa niż sok z jeżyn, bo nie jest poddawana działaniu wysokich temperatur. Dlatego zachowuje wszystkie cenne witaminy i minerały.
Nalewka jeżynówka ma cudowny aromat, doskonały smak, ciemnofioletowy kolor. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach. Trunek pijemy małymi łykami, powoli przełykając, delektując się jej aromatem i smakiem.
Rady :
Najlepsze na nalewkę będą jeżyny leśne lub ogrodowe, ale odmiany z
kolcami, mają one ładniejszy aromat i lepszy smak. Do nalewki możemy
użyć mniej cukru. Zamiast rumu możemy dodać araku.
Owoce jeżyny są bogate w witaminy C. A, E, K oraz z grupy B. Zawierają także pierwiastki mineralne między innymi takie jak : magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód, potas. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Nalewka ta jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Nalewka z jeżyn wspomaga pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a także witaminy C (surowe owoce w 100 g zawierają 21 mg tej cennej witaminy), która uszczelnia naczynia włosowate, a co za tym idzie - zwiększa ich elastyczność.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie
: https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Jeżyny najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień. |
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz