środa, 13 lipca 2022

Nalewka z czarnej porzeczki na whisky.

 

 

 Owoce czarnej porzeczki zawierają dużo witaminy C, ale także witamin E, K, B1, B2 oraz magnez, wapń, żelazo i inne minerały. Dzięki tym składnikom przetwory z tych owoców wzmocnią nasz organizm i odporność. Najlepsze porzeczki będą z własnego ogrodu, świeżo zebrane.

 

 Składniki :
1 l świeżego soku z czarnych porzeczek
25 dkg cukru ( może być trzcinowy )
1 i 1/2 l whisky  ( półtorej litry )
5 goździków

Sposób wykonania :
 Sok wlej do czystego rondla, dodaj cukier, goździki, zagotuj. Do całkiem przestudzonego soku wlej whisky, zamieszaj. Wlej sok do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na 2 dni.Po tym czasie przefiltruj płyn przez bibułę filtracyjną lub gęstą gazę. Przefiltrowany sok rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie naleweczka jest gotowa. 

 

 

 Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



   

   Na zdrowie !

 

 

wtorek, 12 lipca 2022

Wino z czereśni i czarnej porzeczki.

 

Wino z czereśni i czarnej porzeczki.

  

W tym roku zrobiłem wino z czereśni, czarnych porzeczek oraz dodałem trochę owoców morwy czarnej. Myślę że wino powinno być o dość ciekawym smaku. W przepisie jest 4 l wody ja dałem 5 l, bo moszcz był dość gęsty.

 

Składniki :

6 kg dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni
2 kg czarnej porzeczki
15 - 20 dkg owoców morwy czarnej ( opcjonalnie )
4 l wody
2 kg cukru
drożdże do win czerwonych
pożywka

Sposób wykonania :

  Czereśnie opłucz, usuń ogonki oraz nadpsute owoce, wydryluj. Porzeczki opłucz, usuń ogonki, rozgnieć tłuczkiem. Wydrylowane czereśnie i rozgniecione porzeczki włóż do większego naczynia ( może to być garnek emaliowany ), dodaj opłukane owoce morwy. Całość wymieszaj, garnek przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na 2 dni. Dwa razy dziennie moszcz zamieszaj. Po tym czasie dodaj przegotowaną i wystudzoną wodę , cukier, pożywkę oraz przygotowane drożdże według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie przemieszaj, przelej do balona ( ja użyłem balona o pojemności 20 l ). Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu przecedź zawartość balona przez gęste sitko, wyciśnij  resztki soku z moszczu. W razie potrzeby możesz dodać teraz cukru. Otrzymany płyn przelej z powrotem do balona ( ja wlałem do drugiego mniejszego ), balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon z winem w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące lub nawet jeszcze dłużej. W tym czasie wino dofermentuje oraz ładnie się wyklaruje. Następnie zlej wino znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Wino przechowuj w ciemnym miejscu w pozycji leżącej. Wino możesz skosztować gdy poleży co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej rok. 

 

Na wino najlepsze będą czereśnie o ciemnoczerwonym kolorze.

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 

 

  Życzę zdrowia !  

 


poniedziałek, 11 lipca 2022

Likier morelowy.

Dojrzałe morele.

 

 Na likier najlepsze będą morele z własnego ogródka, które dojrzewają w letnich promieniach słońca. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 

Składniki :
1 kg soczystych dojrzałych moreli
600 ml spirytusu 95 %
80 ml brandy
80 ml jasnego rumu
80 dkg cukru
700 ml wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania :
 Morele opłucz, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Wrzuć do czystego, dużego słoja, dodaj kilka pestek z moreli. Zalej spirytusem wymieszanym z 400 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przecedź przez sitko. Do odcedzonego płynu wlej pozostałe alkohole, oraz wystudzony syrop z wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Odstaw jeszcze na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce, aby likier dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



                                
   Na zdrowie !

 

 

niedziela, 10 lipca 2022

Nalewka z czerwonej porzeczki.

 

Owoce czerwonej porzeczki.

 

 Owoce czerwonej porzeczki zawierają pektyny, witaminy zwłaszcza witaminę C, P, sole mineralne, a także cukry.  Nalewka z czerwonej porzeczki działa wzmacniająco na nasz organizm dlatego polecana jest osobom fizycznie i psychicznie wyczerpanym. Reguluje procesy trawienne. Działa wykrztuśnie, zalecana jest w zapaleniu gardła. Nalewkę pijemy oczywiście w niewielkich ilościach, wystarczy wypić łyżkę stołową dwa razy dziennie, a w przeziębieniu po łyżce stołowej kilka razy na dzień. 

 

Składniki :
90 dkg dojrzałej czerwonej porzeczki
1 l spirytusu 95 %
1 kg cukru
3 szklanki wody

Sposób wykonania :
 Porzeczki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja, dodaj cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier się zmieszał z owocami. Słój przykryj białym papierem lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie zalej owoce spirytusem, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na tydzień. Po tym czasie zlej sok, przefiltruj przez gazę, dodaj do niego przegotowaną, ostudzoną wodę, wymieszaj. Wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie 3 tygodni przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, oznacz etykietami z czego jest ta nalewka i kiedy była sporządzona. Zamknięte i podpisane butelki odstaw na 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 

 Rada :  Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 



                                
   Na zdrowie !

 

 

wtorek, 5 lipca 2022

Nalewka wiśniowa ( białoruska, wytrawna ).

Wiśnie na nalewkę powinny być całkiem dojrzałe.

 

  Nalewka z wiśni uchodzi za jeden z najznakomitszych trunków. Swoją popularność zawdzięcza ona nie tylko walorom smakowym, ale także licznym właściwościom prozdrowotnym. Nalewka wiśniowa spożywana w niewielkich ilościach może wspierać układ krążenia, ponieważ wiśnie zawierają bardzo dużą ilość potasu, który jest niezbędnym składnikiem dla naszego serca. Potas wzmacnia także naczynia i reguluje ciśnienie tętnicze. Nalewka wiśniowa to również dawka żelaza, które rozprowadza tlen po całym naszym organizmie. Nalewka z wiśni zalecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem i zaburzenia układu pokarmowego. Nalewka wiśniowa pobudza do pracy żołądek, powoduje również, że organizm szybciej pozbywa się zalegających w nim toksyn. Miąższ wiśni zawiera przeciwutleniacze, dlatego nalewka wiśniowa może być elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Nalewka wiśniowa to także duża zawartość cynku, który ma pozytywny wpływ nie tylko na wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także na wzmocnienie odporności naszego organizmu.

 

Składniki :
2 kg ciemnoczerwonych wiśni ( najlepiej wiśni dzikich )
spirytus 50 % 

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, osusz, wydryluj, wsyp do słoja lub gąsiorka. Do wiśni dodaj 12 dkg drobno potłuczonych pestek z wiśni. Zalej wszystko spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 miesięcy. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź nalew przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z owoców. Następnie przefiltruj płyn przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw naleweczkę w chłodne, ciemne miejsce jeszcze na kilka miesięcy, aby dojrzała. Możesz dosłodzić ją do smaku syropem z cukru i wody.

  Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać ze sobą 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej, wystudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 



                               

   Na zdrowie !