Owoce czerwonej porzeczki. |
Owoce czerwonej porzeczki zawierają pektyny, witaminy zwłaszcza witaminę C, P, sole mineralne, a także cukry. Nalewka z czerwonej porzeczki działa wzmacniająco na nasz organizm dlatego polecana jest osobom fizycznie i psychicznie wyczerpanym. Reguluje procesy trawienne. Działa wykrztuśnie, zalecana jest w zapaleniu gardła. Nalewkę pijemy oczywiście w niewielkich ilościach, wystarczy wypić łyżkę stołową dwa razy dziennie, a w przeziębieniu po łyżce stołowej kilka razy na dzień.
Składniki :
90 dkg dojrzałej czerwonej porzeczki
1 l spirytusu 95 %
1 kg cukru
3 szklanki wody
Sposób wykonania :
Porzeczki
oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , osusz. Wsyp do dużego, czystego
słoja, dodaj cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier się zmieszał z
owocami. Słój przykryj białym papierem lub lnianą ściereczką i odstaw w
ciepłe miejsce na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie wstrząsaj
słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie zalej owoce spirytusem,
wymieszaj, słój zamknij i odstaw na tydzień. Po tym czasie zlej sok,
przefiltruj przez gazę, dodaj do niego przegotowaną, ostudzoną wodę,
wymieszaj. Wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw jeszcze na 3
tygodnie. Po upływie 3 tygodni przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę
filtracyjną, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj,
oznacz etykietami z czego jest ta nalewka i kiedy była sporządzona.
Zamknięte i podpisane butelki odstaw na 6 miesięcy w chłodne, ciemne
miejsce.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.
Rada : Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych
i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i
aromat !
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !