![]() |
Na likier wybieramy dojrzałe zdrowe wiśnie. |
Dziś przepis na likier wiśniowy z dodatkiem skórek z cytrusów. Dzięki takiemu połączeniu trunek będzie miał niepowtarzalny smak i aromat, warto więc wypróbować ten przepis. Trzeba pamiętać, że im dłużej likier będzie leżakować, tym jego walory smakowe będą atrakcyjniejsze.
Składniki :
2 szklanki ( 500 ml ) świeżo wyciśniętego soku z wiśni
1 szklanka cukru
2 szklanki ( 500 ml ) spirytusu 95 %
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy
20 g rodzynek
1/2 szklanki ( 125 ml ) koniaku
Sposób wykonania :
Sok z wiśni wlej do czystego słoja, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się nieco rozpuścił. Cytrusy dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki ( bez białej błonki ), odmierz odpowiednią ilość , wrzuć do słoja z sokiem wiśniowym. Do słoja wlewaj cienkim strumieniem spirytus, cały czas mieszając sok. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na około 6 - 8 tygodni. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przefiltruj zawartość obu słoi przez gazę złożoną we czworo, połącz oba nastawy ze sobą . Możesz dodatkowo przefiltrować trunek przez bibułę filtracyjną lub odstawić do wyklarowania w słoju z kranikiem na kilka tygodni. Rozlej likier do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nabierze on odpowiedniego smaku i aromatu.
Rada : Podczas leżakowania na dnie butelki może wytrącić się nieco osadu. Dlatego przed podaniem na stół warto przelać likier ( nie zmącając osadu ! ) do karafki lub ozdobnej butelki.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych!