Jeśli masz dużo wiśni i nie wiesz co z nimi zrobić możesz przygotować z nich nalewką z dodatkiem migdałów. Dzięki dodaniu migdałów trunek będzie miał ciekawy aromat i smak. Przygotuj nalewkę według tego przepisu, aby później móc delektować się jej smakiem i aromatem.
Składniki :
2 kg dojrzałych wiśni
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 %
20 dkg cukru
10 migdałów
Sposób wykonania :
Wiśnie
umyj i osusz, połowę wydryluj, resztę zostaw z pestkami. Wiśnie i
migdały wsyp do czystego, dużego słoja. Zalej wódką i spirytusem, odstaw
na 2 tygodnie. Następnie zlej trunek do innego słoja, a owoce zasyp
cukrem i wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Codziennie
wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie połącz uzyskany
sok z wcześniej zlanym płynem. Przefiltruj i rozlej do czystych butelek.
Butelki szczelnie zakorkuj. Odstaw na co najmniej miesiąc. Gotowe.
Rada : Na nalewkę najlepsze są wiśnie duże, jędrne o ciemnej barwie i słodkie. Mogą to być np. odmiany : Kelleris, Lukasówka, Łutówka.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych!