Owoce czarnej porzeczki. |
Nalewka ta jest aromatyczna i ma ładny kolor, a co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin i minerałów ! Na nalewkę najlepsze są porzeczki z własnego ogrodu. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! Owoce czarnej porzeczki zawierają dużo witaminy C, ale także witamin E, K, B1, B2 oraz magnez, wapń, żelazo i inne minerały. Dzięki tym składnikom przetwory z tych owoców wzmocnią nasz organizm i odporność. Najlepsze porzeczki będą z własnego ogrodu, świeżo zebrane
Składniki :
1 kg dojrzałych czarnych porzeczek
2 l spirytusu 70 %
50 dkg cukru
10 ml zaprawy waniliowej do alkoholu
Sposób wykonania :
Porzeczki
oczyść z szypułek, sparz wrzątkiem na sicie, a następnie lekko rozgnieć
np. drewnianą pałką lub tłuczkiem. Rozgniecione owoce wsyp do czystego 3
l słoja, zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij i odstaw na 8
tygodni. Od czasu do czasu macerat zamieszaj poprzez wstrząśnięcie
słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego czystego słoja, dodaj
zaprawę waniliową i ciepły lecz nie gorący syrop z 50 dkg cukru ( cukier
zalej wodą tak, aby trochę tylko przykryła cukier i zagotuj ),
dokładnie wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie
nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do
czystych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Po tym
czasie trunek jest gotowy.
Pamiętaj :
nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.