Dojrzewające owoce czeremchy zwyczajnej. |
Owoce czeremchy zwyczajnej cenione za wyrazisty, słodko-cierpki smak oraz intensywny aromat. Owoce te, choć są niepozorne, doskonale nadają się na nalewkę lub likier. Przygotowany z nich trunek ma doskonałe walory smakowe i aromatyczne. Owoce czeremchy zawierają witaminę C , potas, flanowonoidy (spełniają one funkcje barwników i przeciwutleniaczy), , rutynę , błonnik, ważne dla naszego organizmu pierwiastki, głównie wapń i fosfor, a także antyoksydanty, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, zapobiegają poważnym uszkodzeniom komórek i co za tym idzie ich przedwczesnemu starzeniu. Zapobiegają one również rozwojowi takich chorób cywilizacyjnych, jak np. choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, udar mózgu, cukrzyca, degeneracja siatkówki oka, nowotwory czy też choroba Alzhaimera.
Składniki :
dojrzałe owoce czeremchy
wódka 40 %
80 g cukru ( może być trzcinowy )
Sposób wykonania :
Dojrzałe
owoce czeremchy przebierz ( usuń listki, gałązki, chore i zielone owoce
), opłucz, osusz. Umyte owoce rozsyp na ściereczce ( najlepiej lnianej )
cienką warstwą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Co dzień
przemieszaj owoce. Następnie napełnij owocami litrowy słój do 3/4
wysokości. Dodaj cukier, zalej wódką do pełna. Słój szczelnie zamknij i
odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij
słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź nalew przez
gęste sitko, otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę
filtracyjną. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej
etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w chłodne i
ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, w tym czasie nalewka będzie dojrzewać.
Rada :
Jak najlepiej zbierać owoce czeremchy ? Owoce czeremchy najlepiej
zbierać w następujący sposób : łapiemy palcami owoc czeremchy i
przechylamy go w prawo lub lewo. W ten sposób łatwo owoc oderwie się od
ogonka. Gdy będziemy ciągnąć za owoce to oderwie nam się razem z
ogonkami lub co gorsza zdejmiemy z nich skórkę , a miąższ owocu
pozostanie na drzewie. Jeśli ktoś nie lubi słodkich nalewek może dodać mniej cukru.
Nalewka jest bardzo smaczna.
Pamiętaj : Nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich
poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !