Dojrzałe morele. |
Na likier najlepsze będą morele z własnego ogródka, które dojrzewają w letnich promieniach słońca. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !
Składniki :
1 kg soczystych dojrzałych moreli
600 ml spirytusu 95 %
80 ml brandy
80 ml jasnego rumu
80 dkg cukru
700 ml wody ( najlepiej źródlanej )
Sposób wykonania :
Morele
opłucz, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Wrzuć do czystego,
dużego słoja, dodaj kilka pestek z moreli. Zalej spirytusem wymieszanym z
400 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słój szczelnie zamknij i odstaw
na 2 miesiące. Po tym czasie przecedź przez sitko. Do odcedzonego płynu wlej pozostałe alkohole, oraz wystudzony syrop z
wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę
filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj,
naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Odstaw jeszcze na
miesiąc w chłodne, ciemne miejsce, aby likier dojrzał. Po tym czasie
trunek jest gotowy do picia.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !