Wino z czereśni i czarnej porzeczki. |
W tym roku zrobiłem wino z czereśni, czarnych porzeczek oraz dodałem trochę owoców morwy czarnej. Myślę że wino powinno być o dość ciekawym smaku. W przepisie jest 4 l wody ja dałem 5 l, bo moszcz był dość gęsty.
Składniki :
6 kg dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni
2 kg czarnej porzeczki
15 - 20 dkg owoców morwy czarnej ( opcjonalnie )
4 l wody
2 kg cukru
drożdże do win czerwonych
pożywka
Sposób wykonania :
Czereśnie opłucz, usuń ogonki oraz nadpsute owoce, wydryluj. Porzeczki opłucz, usuń ogonki, rozgnieć tłuczkiem. Wydrylowane czereśnie i rozgniecione porzeczki włóż do większego naczynia ( może to być garnek emaliowany ), dodaj opłukane owoce morwy. Całość wymieszaj, garnek przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na 2 dni. Dwa razy dziennie moszcz zamieszaj. Po tym czasie dodaj przegotowaną i wystudzoną wodę , cukier, pożywkę oraz przygotowane drożdże według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie przemieszaj, przelej do balona ( ja użyłem balona o pojemności 20 l ). Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu przecedź zawartość balona przez gęste sitko, wyciśnij resztki soku z moszczu. W razie potrzeby możesz dodać teraz cukru. Otrzymany płyn przelej z powrotem do balona ( ja wlałem do drugiego mniejszego ), balon ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon z winem w ciemne miejsce na 2 - 3 miesiące lub nawet jeszcze dłużej. W tym czasie wino dofermentuje oraz ładnie się wyklaruje. Następnie zlej wino znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Wino przechowuj w ciemnym miejscu w pozycji leżącej. Wino możesz skosztować gdy poleży co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej rok.
Na wino najlepsze będą czereśnie o ciemnoczerwonym kolorze.