Leśne borówki. |
Lipiec to czas na zbiory leśnych borówek. Te małe jagody mają wiele zdrowotnych właściwości. Dziś podam przepis na nalewkę z tych owoców oraz podpowiem na co nam ten trunek pomoże.
Składniki :
1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych
1 kg cukru
1 i 1/2 l wody
0,5 l białego wytrawnego wina gronowego
0,5 l spirytusu 95 %
kora cynamonu ( około 5 cm )
3 goździki
kilka cienkich plasterków kłącza imbiru
Sposób wykonania :
Owoce
borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z
nadmiaru wody, usuń wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp
do trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę
cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem,
postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ).
Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj
pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby
twoja nalewka była klarowna przefiltruj ją 2-3 razy. Następnie sok
podgrzej na ogniu, pamiętaj , aby go co pewien czas mieszać, aby się nie
przypalił. Gdy jest już gorący ( nie gotuj ! ) zdejmij z ognia. Do
gorącego soku wlej przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodę oraz
spirytus, lekko wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego
szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Na
etykiecie podaj nazwę nalewki, datę wykonania, oraz zastosowanie i
działanie nalewki. Odstaw na 2 tygodnie. Nalewka ta ma wyborny smak !
Sposób użycia i zastosowanie nalewki :
Pij
2-3 razy dziennie po1 kieliszku (25 ml ), jako środek leczniczy w
nieżytach żołądka i jelit. Nalewka ta reguluje procesy trawienne,
łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ogranicza także stany zapalne
przewodu pokarmowego. Działa przeciwobrzękowo, przeciwbiegunkowo i
łagodnie zapierająco oraz wpływa korzystnie na błony śluzowe żołądka i
jelit. Zalecana jest także w stanach przeziębieniowych, w przypadku
grypy, anginy, zapalenia oskrzeli oraz gardła, a nawet zapalenia płuc.
Możemy tę nalewkę stosować profilaktycznie, jako środek witaminowy i
dietetyczny, wzmacniający organizm i przeciwdziałający wystąpieniu
dolegliwości wspomnianych wcześniej. Pomaga ona także chronić nasze
oczy, utrzymuje siatkówkę oka w dobrym stanie.
Do
wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i
dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat
!
Pamiętaj :
nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !