|
Nalewka ma ładny złoty kolor.
|
Nalewka z pigwy jest aromatyczna, kwaskowata i ma jasno złoty kolor. Ja
dodałem do nalewki 2 szklanki cukru, ale gdy będę robił na drugi rok
dodam 1,5 szklanki, bo jak dla mnie jest trochę za słodka. Gdy robimy
nalewkę z owoców pigwy, starajmy się, aby docierało do nastawu jak
najmniej światła i tlenu, bo owoce na wierzchu szybko się utleniają,
robią się ciemne. Pigwa jest bogata w witaminę C i ma jej więcej, niż
cytrusy. Zawiera także żelazo, wapń, potas, miedź i fosfor. Dzięki temu
wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębień.
Przetwory z owoców pigwy wspomagają trawienie i łagodzą niestrawności.
Aby nalewka działała zdrowotnie wystarczy wypić mały kieliszek nalewki
raz dziennie. Nalewkę z pigwy możemy też dodawać do herbaty.
Składniki :
około 1,20 kg dojrzałych owoców pigwy
1,5 - 2 szklanki cukru
kilka plasterków świeżego korzenia imbiru ( opcjonalnie )
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Owoce pigwy dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki, odważ 1 kg. Owoców nie obieraj ze skórki, dzięki niej nalewka będzie mieć ładniejszy kolor. Pokrojoną pigwę wsyp do dużego czystego słoja, zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Na wierzchu powinna być cienka warstwa cukru, aby pigwa nie ciemniała zbytnio. Słój przykryj wieczkiem lub gazą , odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ja przykrywam słój ręcznikiem lub kominem na szyje, aby ograniczyć dostęp światła. Po 24 godzinach pigwa puści dużo soku. Do słoja wrzuć obrany ze skórki i pokrojony na cienkie plasterki imbir. Całość zalej alkoholem, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. W tym czasie często wstrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił i aby pigwa nie ściemniała na wierzchu. Przekrojone owoce pigwy bardzo łatwo się utleniają w kontakcie z powietrzem i ciemnieją . Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn możesz jeszcze dodatkowo przefiltrować przez bibułę filtracyjną . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 - 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Ja dodałem do nalewki 2 szklanki cukru, ale jak dla mnie jest nieco za słodka, następnym razem dodam 1 i 1/2 szklanki.
|
Owoce pigwy kroimy na cienkie plasterki. |
|
|
Pigwa zasypana cukrem puści dużo soku.
|
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to
też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !