Cytrusy zawierają dużo witaminy C. |
Nalewkę
tę zrobiłem po raz pierwszy. Jeszcze jej nie degustowałem, ale
wydaje mi się że będzie smaczna i aromatyczna. Gdyby była za mało słodka
to ją jeszcze dosłodzę , ale nie chcę słodkiej, chciałem zrobić nalewkę
orzeźwiającą lekko kwaskowatą. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki,
wtedy trunek będzie prezentował się dostojniej. Nalewkę podajemy w
małych kieliszkach. Trunek pijemy małymi łykami, powoli przełykając,
delektując się jej aromatem i smakiem.
Składniki :
5 pomarańczy
4 mandarynki
2 duże cytryny
1 duży granat
4 goździki
około 4 - 5 cm kory cynamonu
5 plasterków imbiru
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
10 dkg cukru
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 i 1/4 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Pomarańcze
i cytryny dokładnie umyj szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą , sparz
wrzątkiem, osusz. Z 3 - 4 pomarańczy i dwóch cytryn obierz cieniutko
skórkę, bez białej błony, wrzuć do słoja. Wyciśnij sok z cytryn, wlej do
słoja. Pomarańcze i mandarynki obierz dokładnie ze skórki, miąższ
pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Gdyby były pestki usuń je.
Granat przekrój na połowę , wyjmij pestki za pomocą łyżki stołowej.
Oddziel pestki od białego miąższu, wrzuć pestki do słoja z cytrusami.
Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, wrzuć do słoja.
Cynamon pokrusz na mniejsze kawałki, dodaj do słoja. Dodaj trawę
cytrynową, kardamon cukier i miód. Całość zalej wódką. Słój szczelnie
zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Odstaw
na 2 - 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co 2 - 3
dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez
gęste sitko, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj
przez gazę lub lniane płótno. Wlej nalew do czystego słoja, słój
zamknij i odstaw na miesiąc lub dwa w ciemne miejsce. W tym czasie
trunek dojrzeje i się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie płyn znad
osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek można degustować,
ale gdy poleży jeszcze trochę , będzie smaczniejszy.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz