sobota, 6 listopada 2021

Nalewka cytrusowa z granatem ( mojego autorstwa ).

 

Cytrusy zawierają dużo witaminy C.

 

   Nalewkę tę zrobiłem po raz pierwszy. Jeszcze jej nie degustowałem, ale wydaje mi się że będzie smaczna i aromatyczna. Gdyby była za mało słodka to ją jeszcze dosłodzę , ale nie chcę słodkiej, chciałem zrobić nalewkę orzeźwiającą lekko kwaskowatą. Przed podaniem nalewki na stół możemy ją przelać do ozdobnej karafki, wtedy trunek będzie prezentował się dostojniej. Nalewkę podajemy w małych kieliszkach. Trunek pijemy małymi łykami, powoli przełykając, delektując się jej aromatem i smakiem.



Składniki :
5 pomarańczy
4 mandarynki
2 duże cytryny
1 duży granat
4 goździki
około 4 - 5 cm kory cynamonu
5 plasterków imbiru

1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
10 dkg cukru
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 i 1/4 l czystej wódki 40 %  

Sposób wykonania :
 Pomarańcze i cytryny dokładnie umyj szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą , sparz wrzątkiem, osusz. Z 3 - 4 pomarańczy i dwóch cytryn obierz cieniutko skórkę, bez białej błony, wrzuć do słoja. Wyciśnij sok z cytryn, wlej do słoja. Pomarańcze i mandarynki obierz dokładnie ze skórki, miąższ pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Gdyby były pestki usuń je. Granat przekrój na połowę , wyjmij pestki za pomocą łyżki stołowej. Oddziel pestki od białego miąższu, wrzuć pestki do słoja z cytrusami. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, wrzuć do słoja. Cynamon pokrusz na mniejsze kawałki, dodaj do słoja. Dodaj trawę cytrynową, kardamon cukier i miód. Całość zalej wódką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Odstaw na 2 - 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co 2 - 3 dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub lniane płótno. Wlej nalew do czystego słoja, słój zamknij i odstaw na miesiąc lub dwa w ciemne miejsce. W tym czasie trunek dojrzeje i się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek można degustować, ale gdy poleży jeszcze trochę , będzie smaczniejszy.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
  Na zdrowie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz