Dziś podam Wam przepis na likier mleczno - cytrynowy z nutą wanilii. Jest on godny wypróbowania i polecam go sobie zrobić od czasu do czasu, aby móc nim delektować swoje podniebienie.
Składniki :
6 cytryn ( najlepiej z uprawy ekologicznej )
0,5 l świeżego mleka ( najlepsze będzie od rolnika )
30 dkg cukru
0,5 l alkoholu 90 %
1 torebka cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią lub kawałek laski wanilii )
Sposób wykonania :
Cytryny
dokładnie wymyj szczoteczką pod ciepłą bieżącą wodą , następnie sparz
wrzątkiem, osusz. Obierz cienko ze skórki bez białego podskórnego
miąższu, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do dużego czystego słoja. Do
słoja wlej alkohol, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na
tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się
zmieszały. Po tym czasie przecedź nalew przez gazę lub gęste sitko. Z
mleka, cukru i cukru waniliowego przygotuj syrop. Mleko wlej do garnka,
dodaj cukier i cukier waniliowy lub laskę wanilii, zagotuj, mieszaj, aby
cukier się rozpuścił. Do alkoholu ze skórek cytrynowych wlej ciepły
syrop, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek postaw na ogniu,
zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pamiętaj, aby od czasu do
czasu zamieszać. Następnie zdejmij z ognia, przecedź przez gazę lub
lniane płótno, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i odstaw na
tydzień w chłodne miejsce. Możesz po całkowitym wystudzeniu włożyć
trunek do lodówki. Po tygodniu można likier podać do degustacji.
Pamiętaj, aby podawany likier był dobrze schłodzony, bardzo zimny.
Likier przechowujemy w lodówce, ale niezbyt długo.
Rada :
Do
likieru możemy dodać trochę soku z cytryny np. z 1/2 - 1 cytryny. Sok
dodajemy pod koniec gotowania. Polecam dodawać do trunku laskę wanilii ,
nie cukier waniliowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego
poza podobnym zapachem.
Rada 2 :
Aby otrzymać 0,5 l alkoholu 90 % należy zmieszać 475 ml spirytusu
95 % z 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Rada 3 :
Jeśli
nie wiesz z jakiej uprawy pochodzą Twoje cytryny to w ten prosty sposób
możesz usunąć z nich pestycydy : Wlej do garnka 1 l wody, dodaj do niej
1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie
owoce przez 3 minuty ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie
obracaj ją od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i
opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda w której kąpaliśmy owoce
może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów )
będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu. Natomiast jeśli chcemy
pozbyć się z owoców bakterii ( E. Coli, Salmonella i innych ) wykonujemy
tę czynność : Do do garnka wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu
winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego spirytusowego ),
wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz cytryny tak, aby były nią całkiem
przykryte ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją
od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie
wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to
też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz