Imbir i cytryna to doskonałe połączenie. |
Ta naleweczka przyda się podczas zimowych wieczorów.
Składniki :
0,5 l świeżo wyciśniętego soku z cytryn ( potrzeba około 1,20 kg cytryn )
5 dkg świeżego korzenia imbiru ( waga po oczyszczeniu )
0,5 l płynnego miodu wielokwiatowego
1 i 1/2 l alkoholu 70 %
Sposób wykonania :
Imbir
pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do czystego dużego słoja. Wlej sok z
cytryn, miód oraz alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i
odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Często wstrząsaj słojem, aby
składniki się zmieszały ( co 3 - 4 dni ). Po tym czasie zlej trunek znad
osadu, osad przefiltruj przez watę , połącz płyny. Płyn ponownie wlej
do czystego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3
miesiące. W tym czasie nie wstrząsaj już słojem. Po tym czasie ponownie
zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj. Płyn wlej do czystego słoja,
słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące.
Po tym czasie zlej trunek znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny.
Nalewka ta wytrąca dość dużo osadu, ale nie musi ona być idealnie
klarowna. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki
naklej etykiety z opisem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka jest gotowa do picia.
Nalewka
jest kwaskowata, kolor ma lekko żółty. Mocno rozgrzewa, dlatego jest
doskonała na zimowe dni. Picie tej nalewki pomoże nam wzmocnić nasz
organizm przed przeziębieniem.
Rada 1 :
Aby otrzymać 1 i 1/2 l alkoholu 70 % należy zmieszać 1110 ml spirytusu 95 % z 435 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Rada 2 :
Jeśli
nie wiesz z jakiej uprawy pochodzą Twoje cytryny to w ten prosty sposób
możesz usunąć z nich pestycydy : Wlej do garnka 1 l wody, dodaj do niej
1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj. Zanurz w wodzie
owoce przez 3 minuty ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie
obracaj ją od czasu do czasu ). Po tym czasie wyjmij owoce z wody i
opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz. Woda w której kąpaliśmy owoce
może zmienić kolor, w zależności od użytych oprysków ( pestycydów )
będzie żółta lub mętna, wylewamy ją do zlewu. Natomiast jeśli chcemy
pozbyć się z owoców bakterii ( E. Coli, Salmonella i innych ) wykonujemy
tę czynność : Do do garnka wlej 1 l wody, dodaj pół szklanki octu
winnego lub jabłkowego ( możesz użyć też octu zwykłego spirytusowego ),
wymieszaj dokładnie. W wodzie zanurz cytryny tak, aby były nią całkiem
przykryte ( jeśli część cytryny nie jest zanurzona w wodzie obracaj ją
od czasu do czasu ). Trzymaj w wodzie owoce przez 3 minuty, następnie
wyjmij je i opłucz pod bieżącą wodą z kranu, osusz.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to
też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz