środa, 17 listopada 2021

Zdrowotna nalewka z kwiatów jeżówki purpurowej (wzmacnia odporność).

 

Kwiaty jeżówki purpurowej.
 

 Jeżówka purpurowa, czyli echinacea, to nie tylko wspaniała ozdoba naszych ogrodów, lecz także zioło stojące na straży naszej odporności oraz wspierające walkę z wirusami wywołującymi przeziębienia i grypy. Liczne badania naukowe potwierdzają jej niezwykłą skuteczność. W medycynie naturalnej jeżówka purpurowa jest uważana za jeden z najcenniejszych środków podnoszących naszą  odporność organizmu. Zalecana jest ona profilaktycznie osobom zdrowym, a także w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu, np. po kuracji antybiotycznej oraz w trakcie infekcji, by złagodzić jej przebieg. Liczne badania wykazały, że echinacea może zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji aż o ponad 50% ! Co ciekawe, ilość przeciwutleniaczy jest wyższa w ekstraktach z kwiatów i owoców niż w dolnych częściach tej rośliny, liściach i korzeniach.

 

Składniki :

200 g suszonych kwiatów jeżówki purpurowej (Echinacea)
500 ml alkoholu 40 %

Sposób wykonania : 

 Do czystego słoja o pojemności około 1 i 1/2 l wsyp ziele jeżówki. Zalej je alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem, wstrząśnij nim, aby składniki się zmieszały. Słój odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 3 tygodnie. Aby ograniczyć dostęp światła, możesz owinąć słój papierem lub płótnem. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z ziela. Rozlej do mniejszych buteleczek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa do użycia. Nalewkę z jeżówki purpurowej przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu maksymalnie przez rok.

    Stosowanie naleweczki :
 Profilaktycznie pijemy 1/2 łyżeczki (do herbaty) nalewki 2 razy dziennie przez 10 dni. Następnie robimy przerwę na 7 dni. Kurację powtarzamy 3 razy. Dzieciom powyżej 7 roku życia podajemy połowę dawki. Nalewkę popijamy niewielką ilością wody.

    Właściwości naleweczki :
 Nalewka z jeżówki szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga skutecznie zwalczanie wirusów  przeziębienia, grypy itp. przyspiesza zdrowienie organizmu. 

   

   Życzę zdrowia !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz