Do nalewki wybierajmy czosnek o jak najostrzejszym smaku. |
Składniki :
20 dkg obranego z łupin i zmiażdżonego czosnku
10 dkg płynnego miodu ( najlepszy będzie gryczany )
1 l białego wytrawnego wina
50 ml alkoholu 70 %
Sposób wykonania :
Czosnek
wrzuć do czystego słoja, wlej wino, 50 ml alkoholu, dodaj miód.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie
zamknij wieczkiem i odstaw w nasłonecznione, ciepłe miejsce na 2
tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się
składników. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub lnianą
ściereczkę. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na
butelki naklej etykiety z opisem.
Właściwości naleweczki :
Nalewka
czosnkowa ma wiele właściwości, oczyszcza organizm z odkładającego się
tłuszczu, oczyszcza naczynia krwionośne, wypłukuje z naszego organizmu
nierozpuszczony wapń, szybko poprawia przemianę materii, pomaga
zapobiegać zawałom serca, paraliżowi, a także nowotworom, poprawia
wzrok, likwiduje szum w głowie, odmładza organizm.
Stosowanie nalewki :
2 łyżki stołowe nalewki pijemy raz dziennie przed głównym posiłkiem.
Pamiętaj : Do nalewki używamy tylko polski czosnek, nie chiński.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej
zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć
informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany
w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w
sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i
prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz