Nalewka ma bardzo ciekawy smak i aromat. |
Nalewka ta ma brązowy, miodowy kolor. Ma ona wiele walorów smakowych oraz zdrowotnych, to za sprawą miody gryczanego i przypraw. Można ją dodawać do herbaty ( nie bardzo gorącej ! ), wtedy jeszcze lepiej nas rozgrzeje. Można też dodać do niej laskę cynamonu pokruszoną na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru.
Składniki :
0,5 kg miodu gryczanego
otarta skórka z 1 pomarańczy
0,5 l wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
garść rodzynek
750 ml spirytusu 95 %
250 ml rumu lub brandy
Sposób wykonania :
Pomarańcza
dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz
wrzątkiem, osusz. Otrzyj skórkę na tarce cieniutko bez białej błonki.
Miód podgrzej w rondelku na małym ogniu lub w wodnej kąpieli ciągle
mieszając. Temperatura miodu nie może przekroczyć 40 C ! Roztopiony miód
zdejmij z ognia. Do rozpuszczonego miodu dodaj otartą skórkę z
pomarańczy oraz wlej stopniowo połowę wody, cały czas mieszając
drewnianą łyżką. W drugim rondelku lub garnku ( najlepiej emaliowanym )
zagotuj drugą połowę wody. Zdejmij z ognia i do gorącej wody cały czas
mieszając, dodaj kawę rozpuszczalną , gałkę muszkatołową i rodzynki.
Gdy płyn będzie letni, wymieszaj go z syropem miodowym i odstaw do
całkowitego wystygnięcia. Spirytus wymieszaj z rumem lub brandy.
Następnie przelej płyn do czystego dużego słoja, wlej alkohol,
wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 miesiące. W
tym czasie trunek dojrzeje i się wyklaruje, nie wstrząsaj słojem. Po tym
czasie zlej ostrożnie nalew znad osadu, osad przefiltruj przez filtr
lub watę , połącz płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne
miejsce jeszcze na miesiąc lub dwa. Po tym czasie nalewka jest gotowa
do skosztowania.
Rada :
Do
nalewki najlepiej jest użyć kawy rozpuszczalnej uzyskanej przez
zamrażanie ( liofilizację ), niż tę otrzymaną przez działanie wysokich
temperatur. Kawa rozpuszczalna liofilizowana zawsze będzie mieć lepszy
aromat i smak.
Do
naleweczki można dodać kilka śliwek suszonych, wtedy trzeba odjąć
trochę rodzynek. Można także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z
cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu
połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia
imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz