niedziela, 12 grudnia 2021

Nalewka '' gryczanka ''.

 

Nalewka ma bardzo ciekawy smak i aromat.

  Nalewka ta ma brązowy, miodowy kolor. Ma ona wiele walorów smakowych oraz zdrowotnych, to za sprawą miody gryczanego i przypraw. Można ją dodawać do herbaty ( nie bardzo gorącej ! ), wtedy jeszcze lepiej nas rozgrzeje. Można też dodać do niej laskę cynamonu pokruszoną na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru.

 Składniki :
0,5 kg miodu gryczanego
otarta skórka z 1 pomarańczy
0,5 l wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
garść rodzynek
750 ml spirytusu 95 %
250 ml rumu lub brandy

Sposób wykonania :
 Pomarańcza dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Otrzyj skórkę na tarce cieniutko bez białej błonki. Miód podgrzej w rondelku na małym ogniu lub w wodnej kąpieli ciągle mieszając. Temperatura miodu nie może przekroczyć 40 C ! Roztopiony miód zdejmij z ognia. Do rozpuszczonego miodu dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz wlej stopniowo połowę wody, cały czas mieszając drewnianą łyżką. W drugim rondelku lub garnku ( najlepiej emaliowanym ) zagotuj drugą połowę wody. Zdejmij z ognia i do gorącej wody cały czas mieszając, dodaj kawę rozpuszczalną , gałkę muszkatołową  i rodzynki. Gdy płyn będzie letni, wymieszaj go z syropem miodowym i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Spirytus wymieszaj z rumem lub brandy. Następnie przelej płyn do czystego dużego słoja, wlej alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 miesiące. W tym czasie trunek dojrzeje i się wyklaruje, nie wstrząsaj słojem. Po tym czasie zlej ostrożnie nalew znad osadu, osad przefiltruj przez filtr lub watę , połącz płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce jeszcze na miesiąc lub dwa. Po tym czasie nalewka jest gotowa do skosztowania.
 

          Rada :
 Do nalewki najlepiej jest użyć kawy rozpuszczalnej uzyskanej przez zamrażanie ( liofilizację ), niż tę otrzymaną przez działanie wysokich temperatur.  Kawa rozpuszczalna liofilizowana zawsze będzie mieć lepszy aromat i smak.

 Do naleweczki można dodać kilka śliwek suszonych, wtedy trzeba odjąć trochę rodzynek. Można także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 




               
         Na zdrowie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz