Nalewka ma wiele prozdrowotnych właściwości. |
Nalewka
ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to
za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną
korzenną nutą .
Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać.
Składniki :
3 ziarna czarnego pieprzu
6 pestek z jabłek
6 g nasion kolendry
3 g nasion czarnuszki
3 g nasion kminku
2 g suszonego majeranku
2 g suszonej mięty
1 g mielonej kurkumy
1 g anyżu biedrzeńca
1 l alkoholu 45 %
20 dkg cukru
Sposób wykonania :
Wszystkie
składniki oprócz cukru wrzuć do słoja, zalej alkoholem. Słój szczelnie
zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu
wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek
przecedź przez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn wlej do czystego
słoja, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Słój szczelnie
zamknij i odstaw w ciemne miejsce do sklarowania. Gdy nalewka się
ładnie wyklaruje, zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny.
Trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem.
Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej rok.
Nalewka
ta jest o wyjątkowym smaku i aromacie. Kolor nalewki jest złocisty, to
za sprawą kurkumy. Smak trunku jest delikatnie ziołowy z wyczuwalną
korzenną nutą .
Nalewka "Benedyktynka" najlepszą harmonię smaku osiąga po upływie 2 lat. Warto poczekać.
Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.
Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie
ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz