sobota, 4 grudnia 2021

Nalewka cytrynowa z miodem i wanilią.

 

Wykwintna naleweczka cytrynówka.

 

  Tą nalewkę warto sobie zrobić, pomoże nam  się rozgrzać gdy zmarzniemy i wzmocni nasz organizm w walce z przeziębieniem. Dziś zrobiona będzie w sam raz na następną zimę . Warto poczekać, aby później delektować się jej smakiem, aromatem i zdrowotnymi właściwościami.  :) .


  
Składniki :
2 duże cytryny
1 niepełna szklanka rodzynek
1/2 szklanki miodu
( np. wielokwiatowy, lipowy )
1/3 laski wanilii
0,8 l wody
0,5 l spirytusu 95 %
świeży korzeń imbiru ( opcjonalnie )   

Sposób wykonania :
 Spirytus wymieszaj z 0,4 l wody, wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw na dobę , w tym czasie spirytus '' przegryzie '' się z wodą . Rodzynki wsyp do małej miski, zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką , przecedź przez gęste sitko, odczekaj kilka minut, aż odciekną z wody. W ten sposób rodzynki odmiękną i usuniesz z nich ewentualne konserwanty. Cytryny dokładnie umyj ( wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą ), sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, dokładnie usuwając białą warstwę . Miąższ cytryn pokrój na małe kawałki, usuń pestki, jeśli są , wrzuć do słoja ze spirytusem. Usuń białą błonkę z połowy skórki cytryny, pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Obcieknięte rodzynki także wsyp do słoja. Jeśli dodajesz imbir, umyj go, obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do słoja. Wystarczy 4 - 5 plasterków. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, dodaj do słoja. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie. Pamiętaj, aby najlepiej codziennie wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zlej płyn ze słoja, pozostałe składniki w słoju zalej 0,4 l wody, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 5 dni. Codziennie wstrząśnij słojem, aby resztki cennych składników przedostały się do wody. Zlany płyn przechowuj w drugim  szczelnie zamkniętym słoju. Następnie przecedź zawartość słoja z owocami przez gęste sitko, wyciśnij z nich resztki soku, możesz to zrobić np. drewnianą pałką. Płyn lekko podgrzej ( 40 C ), rozpuść w nim miód. Połącz ze sobą oba płyny, miodowy syrop z alkoholowym nalewem, wymieszaj. Odstaw na 3 miesiące do sklarowania najlepiej w szklanym szczelnie zamkniętym słoju z kranikiem. Klarowną nalewkę ostrożnie zlej znad osadu, osad przefiltruj. Najlepiej jest przefiltrować w następujący sposób : do szyjki butelki wkładamy lejek, na lejek rozkładamy gazę złożoną we dwoje, na gazę kładziemy warstwę waty, przykrywamy drugą połową gazy, wlewamy osad i czekamy, aż się przefiltruje. Trunek rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje. Na butelki warto nakleić etykiety z opisem.    

 Nalewka ma ciekawy smak, jest lekko kwaskowata, a zarazem słodka, to za sprawą  miodu i rodzynek. Ma także lekko wyczuwalną nutę waniliową. Działa rozgrzewająco, dzięki temu jest doskonała na jesienne i zimowe wieczory.

 Rady : Na nalewkę wybierz cytryny z cienką skórką oraz takie, które mają dużo soku. Rodzynki natomiast powinny być jasnobrązowe, złociste, nie mogą być czarne, takie są przypalone, nie zawierają już dużo cennych witamin oraz popsują nam smak trunku. Warto więc zapłacić więcej i mieć dobrej jakości i zdrowy produkt. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki 0,1 g szafranu, wtedy trunek będzie bardziej wykwintny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




    Na zdrowie !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz