Nasiona kminku. |
Nalewka kminkowa stosowana jest przy zaburzeniach
trawienia, bólach brzucha i innych dolegliwościach układu pokarmowego.
Szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do wzdęć i bolesnych
kurczów jelit. Mój tata ją pił i zawsze mu pomogła.
Składniki :
10 dkg mielonego kminku
1/2 szklanki miodu pszczelego
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Kminek
wsyp do słoja, zalej wódką , słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc
w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie
przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę dodaj miód, wymieszaj, aby miód
się rozpuścił. Rozlej trunek do butelek, zakorkuj. Odstaw na minimum 3
miesiące, a najlepiej na rok.
Zastosowanie naleweczki :
Nalewkę
kminkową pijemy 3 razy dziennie po łyżce nalewki wymieszanej z niedużą
ilością letniej, przegotowanej wody. Nalewkę kminkową pijemy w
problemach z trawieniem, po tłustych posiłkach, bólach brzucha.
Szczególnie poleca się ją osobą ze skłonnością do wzdęć.
Rada : Kminek
najlepiej zmiel tuż przed wsypaniem do słoja. Miodu dodaj według
własnego smaku, lepiej jest jednak, aby nalewka była mniej słodka, była
pół wytrawna niż słodka.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz