Dojrzewające pomarańcze. |
Likier cytrusowy angielski to słodki i aromatyczny trunek, warto więc go przygotować, by później móc delektować się jego smakiem i aromatem.
Składniki :
4 dojrzałe pomarańcze
3 cytryny
1 l spirytusu 95%
600 ml wody
1 kg cukru
laska wanilii
3-4 goździki
około 4 cm kory cynamonu
Sposób wykonania :
Cytrusy
umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, nakłuj kilka razy widelcem, włóż do
dużego słoja. Dodaj wanilię , cynamon i goździki, zalej spirytusem tak,
aby owoce były całkiem przykryte alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 5-6
tygodni. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem. Po zakończeniu maceracji
wyjmij owoce. Cytryny wyrzuć, pomarańcze przekrój na pół, wyciśnij z
nich sok i wlej go do nalewu. Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie. Do
letniego syropu wlej powoli cytrusowy spirytus, ciągle mieszając.
Dopełnij przestudzoną , przegotowaną wodą do objętości 2 l. Teraz likier
przefiltruj przez bibułę lub gazę. Rozlej do czystych butelek lub
karafek, szczelnie zamknij. Odstaw jeszcze na 5-6 miesięcy, aby trunek
dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !