Owoc kakaowca. |
Dziś przepis na smaczny likier kakaowy z ciemnego kakao. Do likieru najlepiej użyć jajek z własnego kurnika lub zakupić od kogoś kto ma swoje kury. Likier ma kolor podobny do kawy z mlekiem.
Składniki :
370 ml świeżego mleka
4 łyżki ciemnego kakao
20 dkg cukru
6 żółtek jaj
250ml (1 szklanka) spirytusu 95 %
1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
Sposób wykonania :
Kakao
wymieszaj z mlekiem ( dodaj laskę wanilii ), zagotuj, odstaw do
wystygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym ( cukier
waniliowy możesz zastąpić 1/2 laski wanilii, likier będzie bardziej
aromatyczny ) na puszystą masę. Gdy masa jest już puszysta, a cukier się
rozpuścił dodaj stopniowo kakao z mlekiem ciągle mieszając. Następnie
powoli wlewaj spirytus i dalej energicznie ucieraj masę , aby składniki
się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy likier rozlej do butelek,
szczelnie zakorkuj. Odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Teraz możesz go już pić. Nie przechowuj go zbyt długo.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !