Bazylia. |
Poniżej
znajdziesz przepis na nalewką z bazylii. Nalewka ta pomaga w trawieniu,
skutecznie łagodzi wzdęcia i zaparcia. Wtarta w skronie, łagodzi ból
głowy.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
40 sztuk dużych, zdrowych, świeżych liści bazylii
100 ml spirytusu 95 %
300 ml wytrawnego białego wina
skórka z cytryny
Sposób wykonania :
Liście
bazylii opłucz, wrzuć do słoja ( możesz je trochę porozrywać ). Cytrynę
dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem,
obierz cieniutko ( bez białej błonki ), pokrój na małe kawałki, wrzuć do
słoja z bazylią. Całość zalej spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie
zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Co 2-3 dni wstrząśnij
lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj
trunek przez gazę lub filtr, dolej wino, wymieszaj. Rozlej nalewkę do
butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety
z opisem. Butelki z nalewką odstaw jeszcze na kolejne 2 tygodnie w
ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.
Zastosowanie :
Nalewka bazyliówka pomaga w trawieniu, skutecznie eliminuje wzdęcia, oraz zaparcia. Wtarta w skronie uśmierza ból głowy.
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej
zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć
informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany
w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w
sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i
prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz