Anyż gwiaździsty. |
Nalewka ta ma piękny anyżowy aromat. Doskonale sprawdzi się gdy dopadnie nas przeziębienie, grypa lub kaszel.
Składniki :
10 dkg zmielonych gwiazdek anyżu
2 l czystej wódki 40 %
0,5 kg miodu naturalnego
1 cytryna
5 g kory cynamonu
Sposób wykonania :
Do
czystego, dużego słoja wsyp zmielony anyż. Dodaj połamaną na mniejsze
kawałki korę cynamonu, sok wyciśnięty z cytryny ( usuń pestki jeśli są w
soku ) i miód. Zalej wódką , słój zamknij i odstaw w ciepłe ciemne
miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie
przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie
zakorkuj i odstaw jeszcze na 7 miesięcy, aby nalewka dojrzała. Po tym
czasie jest gotowa do picia.
Zastosowanie :
Nalewka
ta eliminuje wiele dolegliwości układu trawiennego, działa
rozkurczająco na ściany żołądka i jelit. Jest też dobrym środkiem na
przeziębienia, działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Pijemy dwa razy
dziennie po małym kieliszku.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !