Tę naleweczkę warto mieć w swojej domowej apteczce.
Przyda się nam podczas problemów trawiennych.
Składniki :
5 - 6 cm korzenia imbiru
1 laska cynamonu cejlońskiego
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka nasion kminku
5 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka mięty pieprzowej
1 łyżka nasion kopru włoskiego
12 dkg cukru lub miodu
250 ml wody
1 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Imbir dokładnie umyj, obierz cieniutko ze skórki ( najlepiej jest zeskrobać małą łyżeczką ), pokrój na cienkie plastry. Gałkę muszkatołową utłuc w moździerzu, odmierz odpowiednią ilość. Cynamon połam na mniejsze kawałki. Wszystkie przyprawy wrzuć do czystego słoja, zalej wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 10 tygodni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zawartość słoja przefiltruj przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z przypraw. Wodę zagotuj z cukrem lub miodem, odszumuj i odstaw do wystygnięcia. Wystudzony syrop wymieszaj z przefiltrowaną nalewką . Całość dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj i naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce jeszcze na 6 - 8 tygodni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. Nalewkę przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Stosowanie naleweczki :
Nalewka ta powinna być stosowana doraźnie, gdy mamy problemy z trawieniem, np. po sutych, tłustych posiłkach. W ciągu dnia zalecane jest wypicie nie większej dawki niż 30 ml trunku. Możemy to rozłożyć na kilka dawek.
Właściwości nalewki :
Nalewka zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, przez co ułatwia trawienie między innymi tłuszczów. Ma działanie wiatropędne, dzięki temu pomaga pozbyć się nadmiaru gazów z jelit.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz