poniedziałek, 20 stycznia 2025

Lecznicza nalewka z łupin orzecha włoskiego.

 


 

 Chyba mało kto wie, że łupiny i przegrody orzecha włoskiego mają właściwości zdrowotne. Błędnie pozbywamy się ich, wyrzucając je, mogą one być remedium na wiele dolegliwości ! Zamiast wyrzucać łupiny, przygotujmy z nich prostą nalewkę. Ma ona następujące właściwości : uzupełnia niedobory jodu - przegródki orzecha włoskiego to bogactwo tego pierwiastka, to doskonały środek antyseptyczny, ma właściwości przeciwbakteryjne, ze względu na dużą ilość tanin, pomaga w walce z biegunką, wspomaga terapię rozregulowanego układu hormonalnego, wspomaga leczenie bólu stawów, poprawia metabolizm.

 

Składniki :

łupiny z 35 - 40 orzechów włoskich
900 ml czystej wódki 40 %
300 ml spirytusu 95 %
6 - 8 goździków ( opcjonalnie )

Sposób wykonania : 

 Orzechy dokładnie umyj, osusz, rozłup, wyjmij nasiona. Skorupki połam na mniejsze kawałki. Nasiona możesz zużyć np. do ciast lub zjeść. Łupiny wsyp do umytego i suchego słoja, zalej wymieszanym wcześniej alkoholem. Dodaj goździki jeśli chcesz. Słój szczelnie zamknij wieczkiem. Odstaw na 4 miesiące. W tym czasie przynajmniej raz w tygodniu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie nalewkę przecedź przez gęste sitko lub gazę , a następnie przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub filtr do kawy, aby usunąć ewentualne małe kawałki skorupek. Trunek rozlej do butelek (najlepiej z ciemnego szkła), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na miesiąc. Po tym czasie zdrowotna naleweczka z łupin orzecha włoskiego jest gotowa do picia. Przechowuj ją w ciemnym chłodnym miejscu.

 

    Właściwości naleweczki :
 
Nalewka z łupin wykazuje działanie: przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku grzybów Candida, które powodują rozwój kandydozy, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku, lekko hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Nalewka ta pomoże podczas zatrucia pokarmowego, pasożytów układu pokarmowego, biegunki, niestrawności, bólu brzucha, nudności, zgagi, wymiotów spowodowanych zatruciem lub zakażeniem bakteryjnym układu pokarmowego, kandydozy, umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi. 

 Nalewka z łupin orzecha włoskiego to lecznicza mikstura, która powinna być spożywana tylko w momencie pojawienia się dolegliwości zdrowotnych, a nie jako element terapii profilaktycznej.

 

    Stosowanie :
 
Nalewki należy pić nie więcej niż 30 kropel dziennie. Nalewkę można wymieszać z letnią wodą lub gorzką herbatą .

 

  Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.


 

 Życzę zdrowia !  


 

piątek, 17 stycznia 2025

Lecznicze wino z jemioły.

 


 

 Jemioła zawiera polipeptydy i glikoproteidy, acetylocholinę, beta-fenylo-etyloaminę, tyraminę, lektyny glikoproteinowe, fenylopropanoidy (syringina), kwas kawowy i gentyzynowy, wiskotoksyny, flawonoidy, terpenoidy, sterole i alkaloidy.



Składniki :

60 g świeżego ziela jemioły
1 l czerwonego wytrawnego wina

 
Sposób wykonania :

 Jemiołę do celów leczniczych zbieramy od początku października do połowy grudnia oraz w marcu i kwietniu. Jemioła zebrana w inne miesiące nie ma właściwości leczniczych. Jemioła, która rośnie na topolach i dębach, uchodzi za najsilniej działającą , ale ta, która rośnie na sosnach, jodłach lub drzewach owocowych też ma właściwości lecznicze. Na jemiole zbieranej na wiosnę ( marzec, kwiecień ) nie ma już białych owoców, które zostały zjedzone przez ptaki w zimie. Białe jagody z jemioły zawsze usuwamy, gdyż są one trujące. Do przygotowania wina z jemioły przeznaczamy liście wraz z małymi gałązkami, które najpierw trzeba dokładnie umyć, osuszyć, a następnie posiekać ostrym nożem na mniejsze kawałki. Rozdrobnione ziele wrzucamy do czystego suchego słoja i zalewamy winem. Słój zamykamy szczelnie wieczkiem i odstawiamy na 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem w celu zmieszania się składników. Następnie przecedzamy przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki płynu. Wino rozlewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zamykamy korkiem. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

 

     Stosowanie wina :
 
1 mały kieliszek trunku raz dziennie.

 

     Właściwości :
 
Wino z jemioły rozszerza naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi, dlatego wskazana jest osobom z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Wpływa także normalizująco na pracę serca, a także uspokaja, łagodzi niepokój i ułatwia zasypianie. Pomoże również zwalczyć patogeny wywołujące przeziębienie, grypę czy zapalenie oskrzeli. Jemioła działa również przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, a także łagodzi problemy z oddychaniem, przyniesie więc ulgę w kaszlu i objawach astmy oskrzelowej. Każde użycie jemioły należy skonsultować z lekarzem lub fitoterapeutą , ponieważ roślina ta wykazuje silne działanie, a w zbyt dużych dawkach może być toksyczna i wywołać zatrucie.

  Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.

 

      Życzę zdrowia !


  

czwartek, 12 grudnia 2024

Świąteczny likier czekoladowy.

 


 

 

Składniki :

1 puszka (530 g) zagęszczonego mleka słodzonego
10 dkg czekolady mlecznej
10 dkg czekolady deserowej
300 ml czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :

 Mleko z puszki przelej do rondelka, postaw na nie dużym ogniu. Podgrzewaj, często mieszając, aż mleko będzie ciepłe, ale nie bardzo gorące. Rondelek zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę , cały czas mieszaj, aż czekolada całkiem się rozpuści. W razie potrzeby możesz podgrzać, a następnie lekko wystudź. Wlewaj cienkim strumieniem alkohol, cały czas mieszając. Gotowy likier przelej do ozdobnej karafki lub butelek. Odstaw na co najmniej 24 godziny, w tym czasie smaki się przegryzą . Likier czekoladowy najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania w temperaturze pokojowej. Przed podaniem na stół warto wstrząsnąć butelką w celu zmieszania się składników. 

 

     Rada 1 :
 Likier najlepiej mieszać podczas przygotowywania rózgą cukierniczą lub mikserem na wolniejszych obrotach.

 

     Rada 2 :
 Likier podczas przechowywania może się rozwarstwić, wtedy trzeba go lekko podgrzać i wymieszać.  

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

   

wtorek, 26 listopada 2024

Świąteczny likier z mandarynek.

 


 

 

Składniki :

7 - 8 dojrzałych mandarynek
250 ml czystej wódki 40 %
1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 - 3 gwiazdki anyżu
6 - 7 goździków
2 laski cynamonu cejlońskiego

Sposób wykonania : 

 Mandarynki dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką , sparz wrzątkiem, osusz, pokrój na plastry razem ze skórką , usuń pestki, wrzuć do czystego słoja ( 1,2 - 1,5 l ). Dodaj anyż, goździki, cynamon połamany na mniejsze kawałki, cukier, miód. Wlej alkohol, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki soku z owoców. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Przechowuj  w ciemnym chłodnym miejscu. Likier nabierze smaku po kilku miesiącach leżakowania.

 

     Rada :
 
Na likier wybierz dojrzałe słodkie mandarynki o pomarańczowym kolorze. Szczególnie polecam mandarynki z Hiszpanii lub Maroka, te z Turcji nie są już tak smaczne. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

poniedziałek, 25 listopada 2024

Nalewka z żurawiny ( na miodzie ).

 

Owoce żurawiny.

 

 

Składniki :

2 kg owoców żurawiny
1 l spirytusu 70 %
1 laska wanilii
120 ml soku malinowego
15 dkg miodu lipowego
250 ml wody 

Sposób wykonania : 

 Żurawinę przebierz, umyj, osusz, wsyp do woreczka, włóż do zamrażarki na 24 godziny. Następnie żurawinę rozmrażamy, wsypujemy do czystego słoja, zalewamy spirytusem.  Spirytus ma przykryć wszystkie owoce. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. W tym czasie często wstrząsamy słojem, aby składniki się zmieszały. Wodę zagotuj, gdy trochę wystygnie, rozpuść w niej miód, dodaj sok z malin oraz laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki, całość wymieszaj. Wlej przygotowany syrop do słoja z owocami, wymieszaj. Słój odstaw na kolejne 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ), odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie zlej nalewkę ostrożnie znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

 

     Właściwości naleweczki :

 Nalewka z żurawiny pomaga w oczyszczaniu dróg moczowych i odkażaniu. Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii Escherichia coli do błony pęcherza moczowego, w ten sposób zapobiega jego infekcjom. 

 

     Rada 1 :
 
Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy wymieszać 580 ml spirytusu 95 % z 450 ml czystej wódki 40 % lub 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml wody.  

 

     Rada 2
 
Do nalewki użyj soku malinowego domowej produkcji, nie nadaje się sok ze sklepu !

 

     Rada 3
 O
woce żurawiny przed zalaniem spirytusem możemy rozgnieść tłuczkiem, wtedy szybciej cenne składniki znajdą się w alkoholu.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !



piątek, 22 listopada 2024

Aromatyczna i zdrowa nalewka z owoców pigwowca japońskiego.

 

Owoce pigwowca japońskiego.

 

 Nalewka z owoców pigwowca japońskiego jest aromatyczna smaczna i zdrowa. Nalewkę dla zdrowotności pijemy z umiarem, wystarczy mały kieliszek ( no może dwa, bo jest pyszna ) trunku dziennie.

 

Składniki :

1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
40 dkg cukru
świeży korzeń imbiru ( około 5 cm )
3 laski cynamonu cejlońskiego
1 laska wanilii
5 - 6 goździków
2 gwiazdki anyżu
1 nasionko gałki muszkatołowej
250 ml spirytusu 95 %
750 ml czystej wódki 40 %

Sposób wykonania : 

 Na nalewkę wybierz zdrowe dojrzałe owoce pigwowca japońskiego. Owoce umyj, osusz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do czystego słoja. Dokładnie umyty imbir pokrój w cienkie plasterki najlepiej razem ze skórką , wrzuć do słoja z owocami. Dodaj cukier, wymieszaj. Słój przykryj ściereczką i odstaw na 2 - 3 dni w ciemne ciepłe miejsce. Następnie dodaj goździki, anyż, cynamon połamany na mniejsze kawałki, wanilię pociętą na kawałki oraz rozkruszoną gałkę . Całość zalej spirytusem wymieszanym z wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc lub nieco dłużej. W tym czasie co parę dni wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Wlej otrzymany płyn do czystego słoja, słój szczelnie zamknij wieczkiem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie nalewka się będzie klarować. Następnie zlej płyn znad osadu, rozlej do czystych butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej na rok. W tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Dzięki takiemu składowi podnosi odporność, zmniejsza objawy przeziębienia ( np. łagodzi suchy kaszel ). Przyspiesza metabolizm oraz poprawia trawienie. Wzmacnia także układ krążenia i nerwowy. 


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

czwartek, 14 listopada 2024

Nalewka z owoców dzikiej róży ( z przyprawami i miodem ).

 

Moja nalewka z owoców dzikiej róży rocznik 2020

 

 

 Składniki :

1 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
250 ml czystej wódki 40 %
250 ml brandy
750 ml spirytusu 95 %
500 ml płynnego miodu
500 ml wody ( najlepiej źródlanej )
2 - 3 ziarna kardamonu
2 - 3 goździki
1/2 laski cynamonu cejlońskiego

Sposób wykonania :

 Owoce dzikiej róży umyj pod bieżącą letnią wodą , osusz, odetnij ogonki oraz czarne pozostałości po kwiatach, odważ 1 kg wsyp do czystego słoja. Do słoja z owocami dodaj goździki, kardamon oraz cynamon połamany na mniejsze kawałki. Całość zalej spirytusem wymieszanym z wódką . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 6 - 8 tygodni. W tym czasie od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przecedź zawartość słoja przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego i suchego słoja. Wodę zagotuj, ostudź do 40 C. Do wystudzonej wody wlej brandy, dodaj miód, wymieszaj. Otrzymany syrop wymieszaj z wcześniej zlanym płynem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 - 3 dni. Następnie nalewkę przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 

 

     Właściwości naleweczki :
 
Nalewka z owoców dzikiej róży ma działanie wzmacniające organizm oraz przeciwzapalne. Pomocniczo można ją stosować podczas przeziębienia, zaburzeniach krążenia oraz problemach z wątrobą . 

 

     Rada 1
 
Podczas dłuższego leżakowania na spodzie nalewki osiądzie osad, dlatego warto zlać ostrożnie płyn znad osadu i przefiltrować. Klarowny trunek wlać z powrotem do czystej butelki.

 

     Rada 2
 Jeśli masz zamiar długo przechowywać trunek i chcesz być pewien, że do środka butelki nie dostanie się powietrze, które może zepsuć smak i kolor nalewki, to butelki trzeba zalakować. 

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

   


wtorek, 12 listopada 2024

Zdrowotna nalewka imbirowa z kardamonem.

 

Imbir ma wiele prozdrowotnych właściwości.

 

 

 Składniki :

10 dkg świeżego korzenia imbiru
5 g kardamonu malabarskiego
1/4 laski wanilii
1 l spirytusu 70 %
0,5 l wody
20 dkg miodu

Sposób wykonania :

 Imbir dokładnie umyj, pokrój w cienkie plasterki ( najlepiej razem ze skórką ), wrzuć do czystego słoja. Dodaj kardamon oraz wanilię . Wszystkie składniki zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. W tym czasie od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie zawartość słoja przecedź przez gazę złożoną we czworo. Wodę zagotuj, gdy trochę wystygnie, rozpuść w niej miód. Przygotowany syrop wymieszaj z wcześniej zlanym płynem. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Trunek ma barwę bladosłomkową do złotej w zależności od użytego miodu. Smak nalewki jest dość ostry, z lekko korzennym akcentem. Nalewkę imbirową najlepiej podawać lekko schłodzoną ( 10 - 12 C ).

 

      Właściwości zdrowotne :
 Nalewka ma działanie bakteriobójcze, wiatropędne, pomoże nam przy nudnościach oraz mdłościach różnego pochodzenia. Ma działanie rozgrzewające, wzmacnia odporność morganizmu. Pomocniczo jest polecana w leczeniu przewlekłego zapalenia jelit. Pomaga w problemach trawiennych, korzystnie wpływa na poprawę apetytu, wzmacnia żołądek. Nalewka imbirowa może być podawana zarówno do potraw ciężkich, tłustych, jak i do słodkich deserów. Trunek pijemy dla zdrowia w niewielkiej ilości, wystarczy mały kieliszek naleweczki. 

     Rady :
 
Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy wymieszać 580 ml spirytusu 95 % z 450 ml czystej wódki 40 % lub 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml wody. Podczas dłuższego przechowywania na spodzie nalewki wytrąci się osad ( z miodu ), dlatego jeśli chcemy mieć klarowną nalewkę , to musimy ją dodatkowo przefiltrować. Świeży imbir możemy zastąpić mielonym, wystarczy 100 g świeżego imbiru zastąpić 25 - 30 g mielonego. Polecam świeży imbir, w obecnych czasach możemy go kupić z łatwością.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

  

 

środa, 30 października 2024

Szlachetne wino z pigwy.

 

Dojrzałe owoce pigwy.

 

 

 Składniki ( na około 4,5 l wina ) :

8 kg dojrzałych owoców pigwy
0,5 l wody
1 kg cukru
drożdże winiarskie
pożywka

Sposób wykonania :

 Pigwę dokładnie umyj w letniej wodzie, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne wraz z twardą częścią . Z owoców wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej lub prasie do owoców. Z soku usuń pianę , wlej do czystej butli ( około 5 l ). Zagotuj 0,5 l wody, rozpuść w niej 0,5 kg cukru. Wystudzony syrop wlej do butli z sokiem. Dodaj pożywkę oraz drożdże przygotowane według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie wymieszaj. Butlę zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na 2 tygodnie. Do rurki fermentacyjnej wlej oczywiście troszkę wody, aby winko mogło prawidłowo pracować. Po tym czasie dodaj do wina resztę cukru ( 0,5 kg ), wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Ponownie zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw, aby wino dalej sobie pracowało. Po 3 miesiącach zlej wino ostrożnie znad osadu np. przy pomocy wężyka. Osad wyrzuć, butlę dokładnie umyj, wlej do niej zlane wcześniej wino. Butlę szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw wino w ciemne chłodniejsze miejsce do dalszej fermentacji na około kolejne 3 miesiące. Po tym czasie ponownie zlej wino ostrożnie znad osadu, a następnie wlej ponownie wino do czystej butli. Klarowne wino zlej znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw do chłodnej i ciemnej piwniczki najlepiej na rok. 

 Na początku wino pigwowe będzie mieć jasnozłoty kolor, ale z biegiem czasu nabierze ono pięknego złotego, prawie pomarańczowego koloru. Jeśli lubisz słodsze wina, możesz dodać nieco więcej cukru. Wino ma dość intensywny zapach, którego nie osiągniesz z żadnych innych owoców, z leciutko tylko wyczuwalną cierpkością pigwy. Wino ma słodko - kwaskowaty smak. Jeśli ktoś lubi eksperymentować, to może dodać do wina laskę cynamonu cejlońskiego, wtedy aromat i smak wina pigwowego będzie mieć jeszcze bogatszy bukiet.  


  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !

 

 

wtorek, 22 października 2024

Tradycyjna nalewka z jabłek

 

Jabłka najlepsze będą słodko - kwaśne.

 

 

Składniki :

1 kg dojrzałych jabłek ( najlepiej słodko - kwaśnych odmian )
1 l czystej wódki 40 %
250 ml spirytusu 95 %
25 dkg cukru
1/2 laski cynamonu cejlońskiego
1 - 2 goździki
skórka z 1 cytryny 

Sposób wykonania :

 Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda  nasienne, pokrój na ósemki razem ze skórką , wrzuć do czystego słoja. Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Do słoja z jabłkami wsyp cukier, dodaj goździki, pokrojoną na mniejsze kawałki skórkę z cytryny oraz połamaną na kawałki korę cynamonu. Całość zalej wódką wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodniejsze miejsce na 4 - 5 tygodni. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały, cukier szybciej się rozpuścił. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę . Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ). Odstaw na kilka tygodni w ciemne chłodne miejsce, w tym czasie trunek się wyklaruje. Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce na 4 - 6 miesięcy.

 Naleweczka z jabłek najlepiej smakuje lekko schłodzona. Doskonale nadaje się jako dodatek do deserów owocowych lub zimowych napojów rozgrzewających.

 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

   Życzę zdrowia !