sobota, 25 września 2021

Nalewka z kasztanów ( uszczelnia naczynia krwionośne ).

 

DOJRZAŁE KASZTANY.

 

   

Koniec września, początek października to czas na zbiór kasztanów. Trunek z tych nasion jest bardzo cenny, przydatny podczas wielu dolegliwości. Nalewkę robimy ze zwykłych kasztanów niejadalnych. Jadalne kasztany nie nadają się na nalewkę. Kasztany zbieramy pod drzewami , które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych te, które rosną przy drogach, możemy jedynie przeznaczyć dla dzieci, aby zrobiły z nich kasztanowe ludziki. Na nalewkę najlepsze będą świeże kasztany zebrane zaraz po opadnięciu z drzewa. Mają one więcej soku, szybciej alkohol wyciągnie z nich to, co dla nas najlepsze oraz będzie nam je łatwiej pokroić. Kasztany kroimy ostrym solidnym nożem na czystej desce, najlepiej nowej nieużywanej do innych celów. Jeśli mamy kasztany wysuszone, to najlepiej jest włożyć po kilka kasztanów do lnianego woreczka i potłuc je młotkiem, nie będą nam się rozsypywać podczas tłuczenia. Nalewkę pijemy po kilka kropli dziennie (5-8), najlepiej 3 razy dziennie przed posiłkiem. Nalewkę możesz też stosować zewnętrznie do nacierania ciała. Na przykład codziennie smarując nią nogi, można skutecznie walczyć z żylakami. Jeśli chcesz, połącz nalewkę z odrobiną oliwy z oliwek lub olejem kokosowym, co ułatwi jej aplikację na skórę. Kasztany zawierają escynę i flawonoidy, warto wiedzieć, że związki te zmniejszają lepkość krwi, opóźniają jej krzepnięcie, a także rozrzedzają ją. Dzięki temu krew w naszych żyłach płynie sprawniej i unikamy powstawania zakrzepów krwi. Dlatego bardzo często możemy usłyszeć o kasztanach na żylaki. Kasztany na żylaki mają bardzo dobry wpływ, tak samo, jak i na hemoroidy i inne zaburzenia w ukrwieniu tkanek, które są powodem mrowienia, skurczy mięśni, boleści i poczucia zimna. Substancje czynne z kasztanowca zapobiegają wysiękom osocza z naczyń do tkanek otaczających je. Właśnie dlatego maść, czy też nalewka z kasztanowca polecana jest dla osób, które mają pracę siedzącą, czy też stojącą, ponieważ ich brak ruchu może powodować obrzęki. Poza tym nalewka jest dobra też na stawy, warto wiedzieć także, że kasztanowiec ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz łagodnie ściągające, które wykorzystywane są przy leczeniu poparzeń, odmrożeń i uszkodzeń skóry. Możemy wykorzystywać je do zapalenia ścięgien, a także siniaków. Nalewką możemy nacierać krwiaki i inne uszkodzenia, dzięki czemu zmniejszy się ich obrzęk.

 
Składniki :
1 kg dojrzałych kasztanów
około 1 l czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Kasztany opłucz, osusz, pokrój ostrym nożem na małe kawałki, wsyp do czystego słoja. Zalej wódką tak, aby wszystkie kawałki kasztanów były przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem i zwracaj uwagę, aby kasztany były przykryte alkoholem. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i rozlej do butelek, najlepiej z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj i przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa do użycia.

     Właściwości naleweczki :
 Nalewka z kasztanów stosowana wewnętrznie rozgrzewa i pomaga uszczelnić naczynia krwionośne, jak również pomaga w zamykaniu popękanych naczynek krwionośnych np. tak zwanych pajączków na nogach.


       Stosowanie nalewki :
 Wewnętrznie pij po 10 - 20 kropli nalewki raz dziennie. Zewnętrznie można nią smarować bolące mięśnie, stłuczenia, siniaki , pajączki na nogach. Nalewka ta jest również dobra na bóle korzonków. Niedużą ilość nalewki nalewamy na zgłębienie dłoni i dokładnie wcieramy w bolące miejsca, wmasowując ją przez chwilę. Czynność tę powtarzamy dwa razy dziennie.

                                                     

      Rada :
 Jeśli będziemy stosować nalewkę tylko zewnętrznie ( do nacierań ) to, zamiast zwykłego spirytusu możemy użyć spirytusu kosmetycznego.


 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego, zielarza - fitoterapeuty lub naturopaty. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie, nie szkodząc przy tym.


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Nalewka czy likier to też alkohol nie raz jeszcze mocniejszy niż wódka ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/




                            

  Życzę zdrowia !

 

 

czwartek, 23 września 2021

Nalewka z korzenia tarczycy bajkalskiej.

 

Nalewka z korzenia tarczycy bajkalskiej.
 

  

Składniki :

100 g suszonych i rozdrobnionych korzeni tarczycy bajkalskiej
0,5 l alkoholu 50 %

Sposób wykonania :

 Ziele wsyp do czystego litrowego słoja, zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 - 5 tygodni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedź nastaw przez bardzo gęste sitko lub gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z ziela. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr do kawy lub bibułę filtracyjną . Rozlej nalewkę do małych buteleczek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu z dala od dostępu małych dzieci.

    Stosowanie nalewki :
 Nalewkę pijemy 3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Możemy popić wodą. Nalewki nie stosujemy jednak zbyt długotrwale, co pewien czas robimy przerwy w jej stosowaniu. 

     Właściwości :
 Właściwości korzenia tarczycy bajkalskiej jest bardzo wiele. Jest ona wykorzystywana od dawna w medycynie chińskiej, ale nie tylko, bo także w europie oraz Polsce. Oto niektóre z nich : Przeciwalergiczne, przeciwastmatyczne, przeciwzapalne, przeciwartretyczne, żółciopędne i antyhepatotoksyczne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, krążeniowe, nasercowe i hipotensyjne, antyoksydacyjne, przeciwwolnorodnikowe, sedatywne, przeciwdrgawkowe i anksjolityczne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. 

 Nalewka nie jest polecana kobietą w ciąży, w czasie karmienia oraz dzieciom. Pamiętaj, aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego, zielarza - fitoterapeuty lub naturopaty. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie, nie szkodząc przy tym.

         Rada  :
 Aby otrzymać 0,5 alkoholu 50 % należy wymieszać 265 ml spirytusu 95 % z 250 ml wody.

 

Suszony korzeń tarczycy bajkalskiej.

 

 

 Życzę dużo zdrowia !

 

 

wtorek, 21 września 2021

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny ( wzmacnia serce poprawia trawienie ).

 

Owoce jarzębiny.

 

 Składniki :
dojrzałe owoce jarzębiny
cukier ( może być trzcinowy )
sok z cytryny
alkohol 50 % 

Sposób wykonania :
 Owoce jarzębiny opłucz, osusz, podpiec lekko w piekarniku rozkładając cienką warstwą na aluminiowej folii. Od czasu do czasu, przemieszaj owoce, aby się równomiernie podpiekły. Następnie wystudzone owoce wymieszaj z cukrem w proporcjach, na 1 kg świeżych owoców 1/2 kg cukru. Wymieszane owoce z cukrem wsyp do dużego czystego słoja, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, na 1 kg świeżych owoców jarzębiny wyciśnij sok z 1 cytryny. Całość zalej alkoholem tak, aby wszystkie owoce były dokładnie przykryte alkoholem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców np. za pomocą drewnianej pałki. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek jeszcze na 4 - 6 dni, po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

     Zastosowanie naleweczki :
 Nalewkę z owoców jarzębiny stosuje się dla wzmocnienia pracy serca, a także w zaburzeniach trawienia.
 Pijemy 1 łyżkę stołową nalewki zmieszaną z niedużą ilością przegotowanej letniej wody.


        Ostrzeżenie :
 Owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy, dlatego spożywanie ich w stanie surowym może skończyć się wymiotami lub biegunką. Aby uniknąć tego, surowe owoce jarzębiny trzeba przed użyciem sparzyć lub przemrozić, dlatego owoce przeznaczone do nalewki muszą być podpieczone w piekarniku.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

                                 
  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !


                              


poniedziałek, 20 września 2021

Wino z owoców dzikiej róży.

 

Owoce dzikiej róży zawierają dużo witaminy C.

 

 Wino z owoców dzikiej róży jest winem dość popularnym i lubianym, a to dzięki jego jego walorom nie tylko smakowym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Picie wina ( oczywiście w umiarkowanych ilościach, wystarczy jedna lampka dziennie ) wzmacnia układ odpornościowy naszego organizmu oraz działa przeciwzapalnie. Polecane jest ono szczególnie osobom dorosłym, które zmagają się z powtarzającymi się w okresie jesienno-zimowym infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce dzikiej róży zawierają również wiele przeciwutleniaczy, czyli związków, którym przypisuje się działanie ochraniające w przypadku chorób układu krążenia. Owoce te są również bogate w witaminy B1, B2, A, E, K. Są również źródłem kwasów organicznych, pektyn, kwasu foliowego, garbników, karotenoidów i flawonoidów. Wino z dzikiej róży posiada również właściwości moczopędne. Dzięki temu, wyjątkowo sprawdza się w leczeniu zakażeń układu moczowego.


Składniki :

3 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
7 l wody ( najlepiej źródlanej )
2,5 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
5 g pożywki dla drożdży
drożdże winiarskie ( np. Malaga, Burgund, Tokaj )

Sposób wykonania :

 Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać w suchy dzień z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Zebrane owoce oczyszczamy z zeschłych kwiatów, usuwamy owoce chore oraz inne zanieczyszczenia. Odważamy odpowiednią ilość oczyszczonych owoców (3 kg), płuczemy w wodzie, a następnie osuszamy. Wsypujemy do foliowych woreczków, wkładamy do zamrażarki na 24 - 48 godzin. Zamiast przemrażania, możemy zebrać owoce po przymrozkach. Rozmrożone owoce wsyp do czystego balonu, aby łatwiej je tam przesypać, możesz użyć lejka z szeroką końcówką , nie będą się rozsypywać poza balon. Owoce zalej 3 l przegotowanej gorącej wody. Podczas gdy zawartość balonu będzie się studzić, przygotuj w tym czasie syrop cukrowy. 1,5 kilograma cukru rozpuść w 3 litrach ciepłej wody. Przygotuj też matkę drożdżową , według przepisu na opakowaniu drożdży. Gdy nastaw w balonie ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj pożywkę oraz kwasek cytrynowy. Następnie dodaj przygotowane drożdże i wystudzony syrop cukrowy, całość wymieszaj. Balon zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną . Do rurki wlej trochę wody, aby nastaw mógł odpowiednio pracować. Odstaw balon w ciepłe miejsce na około tydzień. Mniej więcej po tygodniu zagotuj 1 l wody rozpuść w niej pozostały cukier ( 1 kg ). Wystudzony syrop wlej do balona, wymieszaj. Balon ponownie szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na około miesiąc. W tym czasie drożdże będą pracować, nastaw będzie fermentował. Po miesiącu usuń owoce z balona, wyciśnij resztki płynu z owoców. Nastaw ponownie wlej do balona i zamknij szczelnie krokiem z rurką fermentacyjną. Odstaw do dofermentowania i wyklarowania się wina. Gdy wino przestanie pracować ( bulgotać ), a na spodzie powstanie osad możemy zlać wino do butelek. Najlepiej zrobić to przy pomocy wężyka, ostrożnie zlewamy wino znad osadu, aby go nie zmącić. Na butelki naklejamy etykiety z opisem, rodzajem i datą sporządzenia trunku. Szczelnie zakorkowane butelki z winem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 Wino z owoców dzikiej róży ma ładny herbaciany kolor, przyjemny smak, a co najważniejsze zawiera dużo cennych składników dla naszego zdrowia.

      Rada :
 Podczas końcowej produkcji wina warto kontrolować jego smak, wino jest dość wytrawne, dlatego możemy je dosłodzić syropem cukrowym przygotowanym np. z 0,5 l wody i 0,5 kg cukru.


Moje wino z owoców dzikiej róży rocznik 2021.


 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/


 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 




    Na zdrowie !

  

niedziela, 19 września 2021

Nalewka z owoców głogu ( dobra na serce ).

 

Owoce głogu.

 
 

Składniki :
2 i 1/2 kg owoców głogu
0,5 l miodu
1 mandarynka bez skórki, białej błonki i pestek
1/2 cytryny bez skórki, białej błonki i pestek
wysuszona skórka z 1/4 cytryny
2 l alkoholu 50 %

Sposób wykonania :
 Owoce głogu opłucz, osusz, podziel na dwie równe części, włóż do zamrażarki na co najmniej 2 tygodnie. Następnie rozmrożony głóg wsyp czystych dwóch słoi. W pierwszym słoju zalej owoce miodem, wymieszaj, słój zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. W tym czasie często mieszaj zawartość słoja, najlepiej dwa razy dziennie. Następnie wlej do słoja 1 l alkoholu oraz wrzuć plastry cytryny i mandarynki. Słój ponownie szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, aby składniki się zmieszały. Do drugiego słoja wsyp drugą połowę owoców głogu, zalej 1 l alkoholu. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie wrzuć do słoja wysuszoną skórkę z cytryny połamaną na mniejsze kawałki. Słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Pamiętaj o wstrząsaniu słojem. Następnie przecedź zawartość obu słoi przez gęste sitko, odczekaj chwilę, aby skapały resztki płynu. Połącz oba płyny ze sobą , przefiltruj przez bibułę lub gazę. Trunek wlej do czystego słoja, słój zamnij wieczkiem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować. Po tym czasie zlej ostrożnie, aby nie zmącić osadu płyn znad osadu. Osad przefiltruj, połącz płyny ze sobą , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
 Nalewka ta ma kolor markowego koniaku, im dłużej leżakuje, tym jej smak bardziej się harmonizuje.

 Wszystkie nalewki na owocach głogu regularnie pite w niewielkich ilościach wspomagają pracę serca.

 Rada : Aby otrzymać 2 l alkoholu 50 % należy zmieszać 1060 ml spirytusu 95 % z 1000 ml przegotowanej i ostudzonej wody.


 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 



                                

  Na zdrowie !