Mirra była wykorzystywana już w czasach starożytnych. |
Składniki :
100 g mirry
500 ml spirytusu 70 %
Rada :
Aby otrzymać 500 ml alkoholu 70 % należy zmieszać 370 ml spirytusu 95 % z 142 ml wody.
Sposób wykonania :
Mirrę rozkrusz na mniejsze kawałki w moździerzu, wsyp do czystego słoja ( wystarczy litrowy słoik ), zalej alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na dwa tygodnie. W tym czasie często wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały. Mirra opada na dno i zlepia się w bryłkę , dlatego musimy ją często mieszać, aby jak najwięcej cennych składników przedostało się do alkoholu. Po upływie tego czasu możesz nalew przefiltrować ( mirra nie rozpuści się całkowicie ) i rozlać do buteleczek ( najlepiej z ciemnego szkła ) lub pozostawić całość w słoiku razem z grudkami mirry.
Właściwości i stosowanie nalewki :
Spirytus mirrowy, czyli nalewka (Tinctura Myrrhae), jest jednym z najstarszych leków wytwarzanych z mirry. W medycynie starożytnej stosowano ją do leczenia nadciśnienia, artretyzmu oraz do higieny jamy ustnej. Nalewkę możemy stosować wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wewnętrznie możemy ją stosować jako remedium na przeziębienia, grypę, a nawet zapalenie oskrzeli ze względu na jej działanie zbliżone do antybiotyku. Nalewka pomoże też w odkrztuszaniu przy uporczywym kaszlu, osuszy oskrzela, zmniejszy wysięk i obrzęk, odkazi, złagodzi stany zapalne. Obniża również gorączkę. Wpłynie kojąco przy wyczerpaniu psychicznym, uspokajając nerwy, a jednocześnie wzmacniając koncentrację i pobudzając. Wewnętrznie stosujemy 1 łyżeczkę nalewki mirrowej 4 razy dziennie, popijając wodą. Zewnętrznie możemy stosować ją na skórę z trądzikiem, aby odkazić i przyspieszyć gojenie ran oraz zregenerować naskórek, w tych przypadkach stosujemy ją punktowo, np. przy użyciu patyczka kosmetycznego. Nalewka mirrowa może być stosowana do płukania jamy ustnej i gardła (1 część nalewki na 200 części wody) przy stanach zapalnych i ropnych dziąseł, języka i gardła, pleśniawkach, bolesnych nadżerkach w jamie ustnej, nieprzyjemnym zapachu z ust oraz bólu zęba. Nalewką możemy też przemywać twarz, lecz wtedy musimy ją rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:1. Przemywanie odkazi nam skórę oraz pomoże zachować jej zdrowy wygląd.
Pamiętaj jednak :
Jeżeli masz problemy układu trawiennego, czyli ostre biegunki albo stany zapalne jelit, nie powinieneś stosować mirry. Należy jej również unikać przy zapaleniach nerek, wątroby oraz krwawieniach z macicy. Nalewki z mirry nie powinny stosować wewnętrznie także kobiety w ciąży i karmiące piersią .
Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym.
Mirra jest żywicą pozyskiwaną z drzewek Balsamowiec mirra. |
Właściwości mirry były znane już w starożytności. Ze względu na jej silny zapach oraz antybakteryjne właściwości w starożytnym Egipcie używano mirry przy balsamowaniu ciał. Do płukania jamy ustnej jest zalecany roztwór 1 część nalewki na 200 części wody, co w przeliczeniu na ml daje nam proporcje : 1 łyżeczka nalewki z mirry ( 5 ml ), na 200 łyżeczek wody ( 1000 ml , czyli 1 l ). Po przefiltrowaniu nalewki mirrę możemy wykorzystać do przygotowania kolejnej. Wyczytałem też, że nalewka ta jest skuteczna w walce z gronkowcem. Ja użyłem do nalewki alkoholu o mocy 70 %, w przepisach jest 90 %, ale jak dla mnie to trochę za mocny
trunek. Mirra (Myrrha) należy do gumożywic. Jest otrzymywana z gatunku balsamowiec mirra z rodziny osoczynowatych (Burseraceae). Roślina ma postać drzewka lub krzewu, dorastających do około 10 m wysokości. Naturalnie drzewka te występują na Półwyspie Arabskim oraz w Afryce. Do składników mirry należą: frakcja żywicowa 35-40%, olejek eteryczny 3-6% (rzadko do 10%), gumy (50-55%). W żywicy zawarte są trójterpeny, kwasy trójterpenowe i fenole. Olejek mirrowy bogaty jest w heerabolen, dipenten, pinen, limonen, meta krezol, β-elemen, δ-elemen;
furano-seskwiterpeny typu eudesmanu, elemanu, germakranu i gwajanu.
PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz