Czereśnie na nalewkę wybieramy ciemnoczerwone. |
Składniki :
2 kg dorodnych dojrzałych ciemnoczerwonych czereśni
1 l dobrej jakości rumu
40 dkg cukru
1 laska wanilii
5 - 7 goździków
Sposób wykonania :
Czereśnie
dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , osącz z nadmiaru wody , wydryluj .
Najlepsze będą czereśnie zerwane prosto z drzewa w słoneczny ciepły
dzień . Wydrylowane owoce wsyp do dużego czystego słoja . Następnie
zasyp owoce cukrem , dodaj goździki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki
laskę wanilii . Słój zamknij wieczkiem , wstrząśnij nim lekko , aby
składniki się zmieszały i odstaw na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce , w
tym czasie czereśnie puszczą trochę soku . Po tym czasie wlej do słoja
alkohol ( rum ) , słój szczelnie zamknij wieczkiem , wstrząśnij nim
ponownie lekko i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na około 6 - 8
tygodni . Pamiętaj , aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem . Po tym
czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę najlepiej
złożoną we dwoje . Otrzymany nalew przefiltruj jeszcze przez nową czystą
gazę złożoną we czworo lub bibułę filtracyjną . Możesz też wlać nalewkę
do słoja z kranikiem , słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 - 3
tygodnie , nalewka w tym czasie sama się wyklaruje . Następnie wystarczy
zlać trunek przez kranik , osad przefiltrować , a otrzymany płyn
połączyć z pozostałą nalewką . Gotowy trunek rozlej do butelek ,
szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę
odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce . W
tym czasie nalewka będzie dojrzewać .
Rady :
Na
nalewkę czereśniową najlepsze będą czereśnie o ciemnej skórce ,
zawierające dużo soku , lecz mało wody . Takie owoce możemy znaleźć na
drzewach rosnących w słonecznych i ciepłych miejscach . Mogą to być np.
czereśnie odmiany '' Burlat '' . Jeśli czereśnie kupujemy w sklepie , to
spróbuj je przed zakupem , bowiem ta sama odmiana może różnić się
smakiem , zależy , w jakich warunkach dojrzewała . Zwróć także uwagę czy
owoce są świeże , niepogniecione i nadgniłe !
Pamiętaj
: Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
PAMIĘTAJ ! Nigdy
nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja,
czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/
W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU !
Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu
rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje
życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje
dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz