Macerację musi przejść każdy trunek |
Podczas produkcji domowych nalewek i likierów każdy trunek musimy poddać maceracji. Maceracja jest to proces, który polega na wydobyciu z owoców lub ziół cennych składników przy pomocy alkoholu. Macerację przeprowadzamy zawsze w szklanych naczyniach np. słojach lub gąsiorkach. Naczynia te musimy wcześniej dokładnie wymyć ( najlepiej bez chemicznych detergentów np. płynu do mycia naczyń ), wyparzyć, a następnie osuszyć. Podczas maceracji naczynia muszą być szczelnie zamknięte, wieczkiem lub korkiem. Gdy nie mamy pewności czy wieczko lub korek jest szczelny, możemy go uszczelnić lakiem, wtedy będziemy mieć pewność, że do naszego nalewu nie dostanie się powietrze. Najlepiej gdy naczynie jest wypełnione do 2/3 pojemności. Maceracja trwa od kilku nawet do kilku lat, wszystko zależy od surowca, jaki poddaliśmy maceracji. W każdym przepisie jest to dokładnie podane, jak długo powinna przebiegać maceracja. Podczas maceracji zaleca się częste wstrząsanie naczyniem, w ten sposób szybciej i więcej cennych składników przedostanie się do alkoholu, a oto nam przecież chodzi podczas produkcji domowych trunków. Macerację przeprowadzamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu ( to dotyczy się szczególnie nalewów owocowych ) lub zgoła odmiennie w ciemnym i chłodnym miejscu ( dotyczy to nalewów przygotowanych z ziół ). W każdym przepisie jest to określone w jakich warunkach powinna przebiegać maceracja. Po skończonej maceracji musimy nalew przefiltrować, ale o tym w innym razem.
Pozdrawiam serdecznie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz