wtorek, 5 października 2021

Likier ,, jesienna nuta ,, ( aromatyczny i smaczny ! ).

 

Najlepsze jabłka na likier będą z własnego ogrodu.

 

  

Składniki :
10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek )
10 dkg jabłek
10 dkg gruszek
10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie )
5 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
1 gwiazdka anyżu
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
otarta skórka z 1/2 cytryny
10 - 15 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego )
10 dkg posiekanych orzechów laskowych
0,75 l czystej wódki lub whisky

Sposób wykonania :
 Gruszki, jabłka, śliwki, jeżyny umyj, osusz. Z gruszek i jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki ( nie obieraj ze skórki ). Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Wszystkie owoce wrzuć do czystego wyparzonego słoja. Dodaj goździki, ziele angielskie, jałowiec, anyż oraz pokrojone orzechy. Cytrusy umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę bez białej błonki. Do słoja wsyp cukier, dodaj otartą skórkę z cytrusów, zalej alkoholem, wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem w celu zmieszania się składników, w ten sposób więcej cennych składników przeniknie do alkoholu. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców, możesz je np. lekko przygniatać drewnianą pałką lub tłuczkiem. Otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub lnianą ściereczkę , rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na kilka miesięcy, aby trunek dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu. 

 Likier ten ma bardzo dobry smak i aromat, podczas zimowych dni przypomni nam smak lata.

  Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

  

 Życzę zdrowia !

 

 

niedziela, 3 października 2021

Nalewka z owoców pigwowca japońskiego ( doskonała na jesienno - zimowe chłody ).

 

Dojrzałe owoce pigwowca japońskiego.

 

   

Jeśli w Twoim ogrodzie rośnie pigwowiec japoński 

to nie zastanawiaj się , zrób z jego owoców aromatyczną i zdrową naleweczkę. Na tę zimę niestety naleweczka nie zdąży dojrzeć, ale na następną będzie jak znalazł !



Składniki :
1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
0,5 l wody ( najlepsza będzie źródlana )
0,5 kg cukru ( może być trzcinowy )
1 l spirytusu 95 % 

Sposób wykonania :
 Wodę wymieszaj ze spirytusem, odstaw na dobę w szczelnie zamkniętym słoju. Owoce pigwowca opłucz, osusz, pokrój na cienkie plasterki, usuń pestki. Owoce pigwowca są bardzo twarde, uważaj podczas krojenia, aby nie pokaleczyć palców ! Do krojenia można użyć robota kuchennego z wkładką do szatkowania. Pokrojone owoce wsyp do czystego dużego słoja, zalej wcześniej przygotowanym roztworem alkoholowym. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij, a owoce zasyp cukrem. Słój z owocami zamknij wieczkiem, wstrząśnij słojem kilka razy w celu zmieszania się składników. Odstaw jeszcze na 10 - 12 dni, do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Pamiętaj o częstym wstrząsaniu słojem, to przyspieszy proces rozpuszczania cukru. Następnie przecedź zawartość słoja z owocami przez gęste sitko, odczekaj, aż cały syrop odkapie z owoców. Otrzymany syrop połącz z wcześniej zlanym nalewem, wlej do czystego słoja. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce do  sklarowania. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje, zlej ostrożnie płyn znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj.
Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, w tym czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Rada : Nalewkę tę możemy też zrobić w ten sam sposób na owocach pigwy lub pigwowca chińskiego. Do nalewki możemy też dodać na czas macerowania wybraną przez siebie przyprawę np. kilka goździków, kilka nasion kardamonu, kilka gwiazdek anyżu lub 2 - 3 nieduże kawałki kory cynamonu. Wtedy nasza nalewka będzie mieć ciekawszy smak i aromat. Część cukru możemy zastąpić miodem wielokwiatowym lub rzepakowym.

 Nalewka ta jest bardzo aromatyczna, na początku ma jasnozłoty kolor, który z czasem ciemnieje i przybiera barwę mocnej herbaty, a jej aromat jest mniej intensywny. Naleweczka ta doskonale przydaje się podczas jesienno - zimowych wieczorów, zwłaszcza gdy zaczyna nas dopadać przeziębienie.
  
 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!

 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

 

  

  Życzę zdrowia !

 

 

piątek, 1 października 2021

Nalewka na owocach pigwy ( z miodem lipowym ).

 

Dojrzały owoc pigwy.

 

  Naleweczka ta jest aromatyczna i zdrowa, warto ją sobie zrobić. Naleweczka z pigwy działa jak balsam na żołądek i jelita w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw. Działa również oczyszczająco, ponieważ pomaga usuwać toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Nalewka z pigwy jest także nieoceniona w przypadku przeziębień. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. Szczególnie polecana jest podczas przeziębień jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający organizm podczas choroby. Zaleca się ją też w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewkę z owoców pigwy stosujemy według potrzeb przeważnie 1 - 2 kieliszki po 25 ml trunku dziennie.

 

Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych owoców pigwy
1 pomarańcza
1 łyżeczka arcydzięgla
1 łyżeczka suszonych kwiatów głogu
3/4 l czystej wódki żytniówki 40 %
10 ml rumu
25 dkg płynnego miodu lipowego
25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy opłucz, osusz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na cienkie plastry. Pokrojoną pigwę wsyp do rondla, zalej wodą , gotuj na małym ogniu przez około 45 minut pod przykryciem. Następnie rondel zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Przecedź przez gazę , dokładnie wyciśnij resztki soku z owoców. Dodaj cukier, miód oraz arcydzięgiel, dokładnie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przelej do czystego słoja, wlej wódkę i rum, wymieszaj. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem. Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ( bez białej błonki ), skórkę pokrój na małe kawałki z miąższu wyciśnij sok. Skórkę , sok z pomarańczy oraz kwiat głogu dodaj do nalewki, wymieszaj. Słój ponownie szczelnie zamknij i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź trunek przez gęste sitko lub gazę , następnie otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę . Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




 PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/ 

  W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/                             

  

  Na zdrowie !