wtorek, 11 października 2022

Nalewka na soku jabłkowym z trawką żubrową.

 

 

  

 Bardzo łatwa i tania naleweczka, a przy tym smaczna. polecam. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !


Składniki :
1200 ml naturalnego soku jabłkowego ( bez cukru )
800 ml spirytusu 95 %
6 łyżeczek cukru
2 cytryny
8 wysuszonych trawek żubrowych

woda 
Sposób wykonania :
 Sok jabłkowy połącz ze spirytusem. W garnuszku lub rondelku rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek. Do każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 


                                         

   

   Na Zdrowie !

 

sobota, 8 października 2022

Jak łatwo oderwać owoc pigwowca japońskiego od gałązki.

 

Dojrzałe owoce pigwowca japońskiego .

 

  Owoc pigwowca japońskiego najlepiej jest oderwać poprzez obracanie go wokół własnej osi. W ten sposób łatwo oderwiemy go, nie łamiąc gałązek rośliny.



      

   Pozdrawiam !

 

 

czwartek, 6 października 2022

Zdrowotna nalewka z owoców dzikiej róży.

 

 

Fot. © salita2010 - Fotolia.com
 

  Spożywanie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm. Doskonała na problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich innych owoców ! Witamina C z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie skuteczniejsza w działaniu od syntetycznej. Ponadto owoce dzikiej róży zawierają inne cenne substancje między innymi : garbniki, kwasy organiczne, cukry, ksantofile, pektyny, flawonoidy, karotenoidy oraz w mniejszych ilościach witaminy B1, B2, E, P i K, a także sole mineralne. Wyciągi z owoców dzikiej róży ( herbatki, nalewka, wino itp. ) działają ogólnie wzmacniająco na nasz organizm. owoc dzikiej róży działa także moczopędnie, przeciwskurczowo, żółciopędnie, przeciwzapalnie oraz przeciwszkorbutowo. Przetwory z owoców dzikiej róży są stosowane jako naturalny lek witaminowy np. podczas przeziębienia. 

 Nalewkę z owoców dzikiej róży pijemy 2 - 3 razy dziennie po około 25 ml nalewki. Nalewka ta pomaga poprawić przemianę materii oraz trawienie 9 szczególnie po zatruciach pokarmowych ), wzmacnia apetyt, uszczelnia naczynia krwionośne. Działa również odtruwająco, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i ściągająco , dlatego zalecana jest podczas przeziębień. Nalewka ta jest pomocna dla osób wyczerpanych umysłowo i psychicznie, a także osób starszych. Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości czy ziół są zdrowe i lecznicze.

 

Składniki :
1 kg dobrze dojrzałych owoców dzikiej róży
0,75 l czystej wódki 45 %
60 dkg cukru
Sposób wykonania :
 Owoce oczyścić, opłukać, osuszyć, usunąć nasiona oraz zaschnięte kwiatostany. Wsypać do czystego słoja, dodać cukier, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie, aby puściły sok. Następnie zalać wódką , znów szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć słojem w celu przemieszania się składników. Przefiltrować trunek przez filtr do kawy lub gazę , rozlać do czystych butelek lub karafki. Dobrze zakorkować i odstawić na 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała.
  Dzika róża obniża ciśnienie krwi, ma działanie wzmacniające i szczególnie dobre dla serca.        
 Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach.
 Nalewkę podawać w małych kieliszkach lub dodawać do herbaty po łyżce.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

 

  PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 


                                         

   Na Zdrowie !

 

 

wtorek, 4 października 2022

Nalewka głogowa na serce.

 

Owoce głogu .

 

 Nalewkę z głogu stosujemy na problemy z sercem ( zawarte w głogu składniki regulują ciśnienie krwi i napięcie komór sercowych ), a także na bezsenność oraz na uspokojenie. W Polsce krzewy głogu są popularną rośliną. Cierniste krzewy możemy spotkać w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach, ale z tych ostatnich nie pozyskujemy surowca. Owoce zbieramy późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości. Ze względu na bogate właściwości głogu ( zarówno kwiatów, jak i owoców ), wykorzystywany jest on nie tylko w preparatach nasercowych, obniżających ciśnienie czy przeciwmiażdżycowych, ale też poprawiających odporność czy uspokajających. Cenne składniki odkryto zarówno w owocach, jak i kwiatach czy nawet liściach tej rośliny. Głóg jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami np. przeziębieniem. Znajdziemy w niej także dużo witaminy PP, biorącej udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymującej w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina PP usprawnia funkcjonowanie mózgu. Lista dobroczynnych składników obecnych w głogu jest znacznie dłuższa. W owocach i kwiatach znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B. Głóg jest też bogatym źródłem soli mineralnych, garbników oraz pektyn. Obecne są w nim także olejki eteryczne, które działają odprężająco i relaksująco, produkty z głogu mogą więc przynieść ukojenie po ciężkim dniu lub dużej aktywności fizycznej. Nic dziwnego, że preparaty produkowane na bazie głogu są zalecane cierpiącym z powodu choroby wieńcowej i innych zaburzeń układu krążenia, a także osobom po przebytym zawale. Składniki głogu rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Sprawdzają się także w leczeniu zawrotów i przewlekłych bólów głowy, ponieważ znakomicie dotleniają mózg. Za korzystnie działanie głogu na układ sercowo-naczyniowy odpowiadają przede wszystkim dwa związki - flawonoidy i procyjanidyny. Pierwsze z nich działają rozkurczowo na mięśnie i naczynia krwionośne, dzięki czemu do mięśnia sercowego napływa więcej utlenionej krwi, a samo serce działa wydajniej. Dodatkowo flawonoidy, ze względu na działanie rozkurczające, mogą też pomóc ukoić bóle menstruacyjne. Procyjanidyny łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Głogowe preparaty nie wykazują praktycznie skutków ubocznych i nadają się do długotrwałego stosowania. Nie są tylko zalecane osobom z bardzo niskim ciśnieniem, a także kobietom w ciąży i karmiącym matkom.

 

Składniki :

75 dkg świeżo zerwanych dojrzałych owoców głogu
1 i 1/2 l czystej wódki 40 %
4 - 5 łyżek miodu ( najlepiej gryczanego )
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Sposób wykonania : 

 Owoce głogu zbieramy pod koniec września i w październiku z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Najlepiej zbierać je w słoneczny suchy dzień. Owoce przebieramy, płuczemy zimną wodą ( najlepiej przelać je na sitku lub cedzaku ), osuszamy z nadmiaru wody. Wsypujemy do czystego większego słoja, dodajemy sok z cytryny oraz miód. Zalewamy alkoholem, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne chłodnie miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu wstrząsamy słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie filtrujemy trunek przez np. złożoną we czworo gazę , wyciskamy resztki płynu z owoców. Nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem i odstawiamy na 3 miesiące do piwniczki. 

    Właściwości nalewki :
 Nalewka z owoców głogu przede wszystkim polecana jest osobom mających problemy z sercem. Wspomaga ona układ krążenia, obniża ciśnienie, działa  uspokajająco, likwiduje napięcie i nadpobudliwość. 

   Stosowanie naleweczki :
 Pijemy 15 ml nalewki na dobę wymieszaną w 150 ml wody. Nalewkę głogową pijemy codziennie, aż do całkowitego jej zużycia. Ta porcja wystarcza na około 3 miesiące.

 Przeciwwskazaniem do stosowania nalewki głogowej jest nadwrażliwość na produkty zawierające głóg. Trzeba też pamiętać, że głóg może nasilać działanie niektórych leków nasercowych i rozszerzających naczynia krwionośne. Dlatego pamiętaj, aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie, szkodząc przy tym.

 

     Życzę dużo zdrowia ! 

 

   

niedziela, 2 października 2022

Lecznicza nalewka z owoców jarzębiny.

 

Fot. © Maria Brzostowska - Fotolia.com
 

 Lecznicza nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Owoce jarzębiny zawierają sporo witaminy C oraz ułatwiającej jej przyswajanie witaminy P, a także prowitaminy A. Odtruwają wątrobę i zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Obecny w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające. Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne, karotenoidy, substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (najważniejszym z nich jest alkohol cukrowy – sorbitol), a także dużo witaminy C oraz prowitaminy A. Dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Owoce jarzębiny mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają też przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych. Nalewkę z owoców jarzębiny pijemy 1 - 2 razy dziennie po 15 ml nalewki. Nalewka ta ma działanie poprawiające trawienie, działa ściągająco, odtruwająco, wzmacniająco, przeciwzapalnie, ma także działanie żółciopędne, moczopędne oraz działa przeciwmiażdżycowo. Polecana jest w zaburzeniach trawienia, nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, a nawet w schorzeniach wątroby, nerek i miażdżycy. Można ją także stosować w niedoborach witaminowych oraz jako środek wzmacniający pracę serca.  

 

Składniki :
1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
1 l spirytusu 95 %
30 dkg cukru
2-3 szklanki wody
Sposób wykonania :
 Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować klika minut. W ten sposób usuniemy z nich goryczkę. Następnie odsączamy je na sitku i pozostawiamy, aby obeschły. Odcieknięte owoce wsypujemy do czystego słoja, zalewamy spirytusem, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5-6 tygodni w pomieszczenie o temperaturze pokojowej i ciemne. Potem zlewamy płyn do butelek, zakorkowujemy , a owoce zalewamy gorącym syropem z wody i cukru, szczelnie zamykamy. Odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Po tym czasie łączymy obie nalewki razem, przecedzamy przez gęste sitko lub gazę , rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące.

Lecznicza nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html

Po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia.

 Na przetwory np. nalewki, zbieramy tylko owoce z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, ładnie wybarwione. Nie spożywamy surowych owoców, ponieważ surowe owoce zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunkę i wymioty. Kwas ten ulega całkowitemu rozkładowi ( zamienia się w kwas sorbowy, który nie jest już szkodliwy ) podczas suszenia, mrożenia, a także, nie zawierają tego kwasu już bardzo dojrzałe owoce. Zamiast cukru białego możesz użyć cukru trzcinowego, jest zdrowszy.

 Pamiętaj , aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie, szkodząc przy tym.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 
 

 

  

          Życzę dużo zdrowia !