Owoce głogu . |
Nalewkę z głogu stosujemy na problemy z sercem ( zawarte w głogu
składniki regulują ciśnienie krwi i napięcie komór sercowych ), a także
na bezsenność oraz na uspokojenie. W Polsce krzewy głogu są popularną
rośliną. Cierniste krzewy możemy spotkać w parkach, ogrodach, na
skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach, ale z tych ostatnich nie
pozyskujemy surowca. Owoce zbieramy późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale
jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą
wtedy lecznicze właściwości. Ze względu na bogate właściwości głogu (
zarówno kwiatów, jak i owoców ), wykorzystywany jest on nie tylko w
preparatach nasercowych, obniżających ciśnienie czy
przeciwmiażdżycowych, ale też poprawiających odporność czy
uspokajających. Cenne składniki odkryto zarówno w owocach, jak i
kwiatach czy nawet liściach tej rośliny. Głóg jest bogaty w witaminę C,
która wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z
infekcjami np. przeziębieniem. Znajdziemy w niej także dużo witaminy PP,
biorącej udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także
utrzymującej w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i
układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina
PP usprawnia funkcjonowanie mózgu. Lista dobroczynnych składników
obecnych w głogu jest znacznie dłuższa. W owocach i kwiatach znajdziemy
witaminę A, witaminy z grupy B. Głóg jest też bogatym źródłem soli
mineralnych, garbników oraz pektyn. Obecne są w nim także olejki
eteryczne, które działają odprężająco i relaksująco, produkty z głogu
mogą więc przynieść ukojenie po ciężkim dniu lub dużej aktywności
fizycznej. Nic dziwnego, że preparaty produkowane na bazie głogu są
zalecane cierpiącym z powodu choroby wieńcowej i innych zaburzeń układu
krążenia, a także osobom po przebytym zawale. Składniki głogu
rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
Sprawdzają się także w leczeniu zawrotów i przewlekłych bólów głowy,
ponieważ znakomicie dotleniają mózg. Za korzystnie działanie głogu na
układ sercowo-naczyniowy odpowiadają przede wszystkim dwa związki -
flawonoidy i procyjanidyny. Pierwsze z nich działają rozkurczowo na
mięśnie i naczynia krwionośne, dzięki czemu do mięśnia sercowego napływa
więcej utlenionej krwi, a samo serce działa wydajniej. Dodatkowo
flawonoidy, ze względu na działanie rozkurczające, mogą też pomóc ukoić
bóle menstruacyjne. Procyjanidyny łagodnie obniżają ciśnienie krwi.
Głogowe preparaty nie wykazują praktycznie skutków ubocznych i nadają
się do długotrwałego stosowania. Nie są tylko zalecane osobom z bardzo
niskim ciśnieniem, a także kobietom w ciąży i karmiącym matkom.
Składniki :
75 dkg świeżo zerwanych dojrzałych owoców głogu
1 i 1/2 l czystej wódki 40 %
4 - 5 łyżek miodu ( najlepiej gryczanego )
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Sposób wykonania :
Owoce głogu zbieramy pod koniec września i w październiku z krzewów, które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Najlepiej zbierać je w słoneczny suchy dzień. Owoce przebieramy, płuczemy zimną wodą ( najlepiej przelać je na sitku lub cedzaku ), osuszamy z nadmiaru wody. Wsypujemy do czystego większego słoja, dodajemy sok z cytryny oraz miód. Zalewamy alkoholem, słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy w ciemne chłodnie miejsce na 2 - 3 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu wstrząsamy słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie filtrujemy trunek przez np. złożoną we czworo gazę , wyciskamy resztki płynu z owoców. Nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem i odstawiamy na 3 miesiące do piwniczki.
Właściwości nalewki :
Nalewka z owoców głogu przede wszystkim polecana jest osobom mających problemy z sercem. Wspomaga ona układ krążenia, obniża ciśnienie, działa uspokajająco, likwiduje napięcie i nadpobudliwość.
Stosowanie naleweczki :
Pijemy 15 ml nalewki na dobę wymieszaną w 150 ml wody. Nalewkę głogową pijemy codziennie, aż do całkowitego jej zużycia. Ta porcja wystarcza na około 3 miesiące.
Przeciwwskazaniem do stosowania nalewki głogowej jest nadwrażliwość na produkty zawierające głóg. Trzeba też pamiętać, że głóg może nasilać działanie niektórych leków nasercowych i rozszerzających naczynia krwionośne. Dlatego pamiętaj, aby przed zastosowaniem tej czy innej nalewki leczniczej zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie, szkodząc przy tym.
Życzę dużo zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz