środa, 26 października 2022

Tarninówka z przyprawami i miodem.

 

Owoce tarniny.

 

  Tarninówka im dłużej poleży tym jej smaki się zmieniają , oczywiście tylko na lepsze. Nalewka może stać nawet kilka lat, ważne, aby leżakowała w ciemnym chłodnym miejscu. Nalewka ta jest ceniona nie tylko za wspaniałe walory smakowo zapachowe, ale także za prozdrowotne właściwości. Jest naturalnym remedium na przeziębienia w czasie jesienno - zimowym, oraz środkiem profilaktycznym i rozgrzewającym. 


Składniki :

2 szklanki dojrzałych owoców tarniny
4 - 6 łyżek miodu (najlepiej spadziowego)
kilka suszonych owoców jałowca
2 - 3 goździki
5 - 7 ziaren palonej kawy
2 - 3 nasiona kardamonu
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 l alkoholu 40 - 70 % 

Sposób wykonania :

 Owoce tarniny myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, wsypujemy do czystego ( około 2 l ) słoja. Owoce zalewamy alkoholem o mocy 40-70 %, w zależności jak mocną chcemy uzyskać nalewkę . Słój szczelnie zamykamy wieczkiem i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Następnie do słoja dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy ( goździki, kardamon, owoce jałowca, a także kawę ). Pomarańcza myjemy, sparzamy wrzątkiem i cieniutko obieramy ze skórki, skórkę kroimy na mniejsze kawałki, odmierzamy, wrzucamy do słoja. Dodajemy miód 4 - 6 łyżek w zależności jak słodką chcemy uzyskać nalewkę . Słój ponownie zamykamy, wstrząsamy i odstawiamy jak poprzednio na kolejne 4 - 6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gęste sitko lub gazę złożoną we czworo. Otrzymany płyn wlewamy do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ) i odstawiamy na miesiąc lub dwa w ciemne chłodne miejsce. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Następnie zlewamy ostrożnie nalewkę znad osadu i rozlewamy ją do butelek. Butelki szczelnie korkujemy i naklejamy na nie etykiety z opisem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 5 - 6 miesięcy.

 Rada : Owoce tarniny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach lub przemrozić je w zamrażarce przez 48 godzin. W ten sposób pozbędziemy się ich cierpkości. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
 Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie :  https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

 W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/
 

 

 

 Życzę dużo zdrowia !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz