Owoce głogu. |
Nalewka ta ma nie tylko dobry smak i aromat, ale przede wszystkim jak to nalewki z owoców głogu dobra jest na problemy z sercem, wzmacnia odporność, a także ma zdolności usuwające z naszego organizmu wolne rodniki.
Składniki :
1 kg owoców głogu
30 dkg miodu ( np. gryczanego )
1 cytryna
5 - 6 goździków
kora cynamonu ( około 5 cm )
2 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :
Owoce głogu przebieramy, płuczemy, osuszamy, wsypujemy do dużego czystego słoja. Dodajemy goździki, korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki, płynny miód. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, obieramy cieniutko ze skórki . Skórkę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do słoja. Z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy przez gęste sitko, wlewamy do słoja. Na końcu wlewamy alkohol. Słój szczelnie zamykamy wieczkiem, wstrząsamy nim, aby składniki się nieco zmieszały. Słój odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez gazę złożoną we czworo, wyciskamy resztki płynu z owoców. Nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie korkujemy. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Trunek odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Pamiętaj : nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !