Dojrzałe owoce pigwy. |
Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Nalewka z pigwy ma piękny aromat i ciekawy smak. Owoce pigwy zawierają cukry, kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, winny, a także pektyny, witaminę C, garbniki, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Zawarte w tych owocach składniki regulują procesy trawienne oraz pobudzają apetyt, pomogą złagodzić dolegliwości żołądkowe. Nalewka ta działa ogólnie wzmacniająco na nasz organizm.
Składniki :
1 kg owoców pigwy
30 dkg brązowego cukru
1 l czystej wódki 40 %
1/2 l wody
3 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu ( około 4 cm )
2 laski wanilii
3 kwiaty gałki muszkatołowej ( osnówki )
szczypta szafranu
Sposób wykonania :
Pigwę
opłucz, osusz, pokrój na plastry lub dość cienkie ćwiartki. Pokrojoną
pigwę wsyp no rondla ( w którym nie przypalają się potrawy ), dodaj
cukier i całość smaż na ogniu przez około 5 minut, cały czas lekko
mieszając. Następnie wlej wodę , dodaj wszystkie przyprawy ( oprócz
wanilii ), wymieszaj. Gotuj przez 20 minut, co pewien czas mieszając.
Zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej 6 godzin ( najlepiej na całą noc
). Następnie przecedź przez gęste sitko, wymieszaj z wódką. Przefiltruj
przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, do każdej butelki włóż laskę
wanilii ( lub połowę laski ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej
etykiety z opisem. Odstaw trunek na co najmniej 2 miesiące. Po tym
czasie nalewka jest gotowa do picia, ale gdy poleży dłużej, będzie
jeszcze smaczniejsza.
Pamiętaj : nalewki
i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !