Owoce jarzębiny. |
Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne, karotenoidy, substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (najważniejszym z nich jest alkohol cukrowy – sorbitol), a także dużo witaminy C oraz prowitaminy A. Dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Owoce jarzębiny mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają też przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych. Nalewkę z owoców jarzębiny pijemy 1 - 2 razy dziennie po 15 ml nalewki. Nalewka ta ma działanie poprawiające trawienie, działa ściągająco, odtruwająco, wzmacniająco, przeciwzapalnie, ma także działanie żółciopędne, moczopędne oraz działa przeciwmiażdżycowo. Polecana jest w zaburzeniach trawienia, nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, a nawet w schorzeniach wątroby, nerek i miażdżycy.Można ją także stosować w niedoborach witaminowych oraz jako środek wzmacniający pracę serca. Na przetwory np. nalewki, zbieramy tylko owoce z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, ładnie wybarwione. Nie spożywamy surowych owoców, ponieważ surowe owoce zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunkę i wymioty. Kwas ten ulega całkowitemu rozkładowi ( zamienia się w kwas sorbowy, który nie jest już szkodliwy ) podczas suszenia, mrożenia, a także, nie zawierają tego kwasu już bardzo dojrzałe owoce.
Składniki :
30 dkg dojrzałych owoców jarzębiny
10 rodzynek
3-4 suszone daktyle
100 ml spirytusu 96 %
100 ml brandy
0,8 l czystej wódki 40 %
3 łyżki cukru
Sposób wykonania :
Jarzębinę
opłucz, osusz, włóż na noc do zamrażalnika. Następnie zaparz ją
wrzątkiem, osusz. Usuń szypułki, wsyp do czystego słoja, dodaj daktyle,
rodzynki, cukier, spirytus oraz połowę wódki. Słój zamknij i odstaw w
ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol do drugiego
słoja ( słój zamknij ), owoce zalej resztą wódki, słój zamknij i odstaw
jeszcze na tydzień. Przecedź owoce przez gazę lub filtr, połącz ze
zlanym wcześniej alkoholem i brandy, wymieszaj. Całość wlej do słoja,
zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek, rozlej do
czystych butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6
miesięcy.
Zastosowanie :
Nalewka
z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach
pęcherzyka żółciowego. Pomaga także ona w walce z miażdżycą i
nadciśnieniem.
Pijemy ją 1-2 razy dziennie mały kieliszek nalewki lub wymieszać 2-3 łyżki nalewki w szklance letniej wody.
Pamiętaj :
Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i
likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam
także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz